Fra en prosesjon til ære for jomfru Maria i Lourdes. Illustrasjonsfoto: Facebook.

En katolsk prosesjon som onsdag fant sted i Nanterre i Frankrike, ble avbrutt av en gruppe muslimer som truet deltagerne i prosesjonen på livet.

Det var i 19-tiden om kvelden den 8. desember at et tredvetalls katolikker tilhørende en menighet i bydelen Fontanelles deltok i en prosesjon for å minnes jomfru Marias ubesmittede unnfangelse, skriver Le Figaro.

Underveis ble prosesjonen avbrutt av en gruppe på noe over et titalls muslimer, som slynget ut fornærmelser og trusler mot deltagerne i prosesjonen. Dermed så de seg nødt til å returnere til utgangspunktet uten å gjennomføre den planlagte ruten av omtrent en kilometers lengde, som var godkjent av lokalmyndighetene.

Prosesjonen hadde beveget seg et par hundre meter til det første stedet der gruppen skulle stoppe for å be, idet de verbale angrepene begynte å hagle. En av deltagerne forteller at de ble omtalt nedlatende som «kuffarer» og overøst med trusler.

«Wallah (ved Allah, red.) på Koranen, jeg skal kutte over strupen din», lød en av truslene, som var rettet mot presten som ledet prosesjonen. En av deltagerne ble fratatt det levende lyset sitt, som deretter ble kastet mot deltagerne i prosesjonen. Vann ble også kastet i samme retning.

«Dere hører ikke hjemme her», lød andre ukvemsord som ble rettet mot prosesjonen.

I en kommentar til politiets kunngjøring av hendelsen fordømmer Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin angrepet på prosesjonen. Statsråden gir moralsk støtte til Frankrikes katolikker, og sier at det må være mulig å utøve trosfriheten sorgløst i landet.

Politiet hadde bivånet starten på prosesjonen, men fulgte ikke etter da den var i gang. Etter at prosesjonen var blitt angrepet, kom politiet til stedet, men muslimene var stukket av i mellomtiden.

Biskopen i Nanterre har henvendt seg til myndighetene og bedt om at de sørger for de troendes sikkerhet ved fremtidige anledninger, skriver Le Figaro.

Trusselen mot presten i prosesjonen sist onsdag gir uunngåelig assosiasjoner til drapet på Jacques Hamel, den 86 år gamle presten som den 26. juli 2016 fikk strupen skåret over av to muslimske menn som hadde sverget troskap til IS, mens han holdt messe i Saint-Étienne-du-Rouvray i Normandie.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.