30. mai arrangerte fem katolske menigheter en prosesjon i Paris for å markere at det var 150 år siden 49 «gisler» inkludert 10 prester døde som martyrer i distriktet under den korte borgerkrigen i 1871, da de ble skutt av radikale sosialistiske opprørere.

De 300 deltakerne ble underveis trakassert av folk tilknyttet den voldelige, autonome og venstreekstreme gruppen Antifa. Katolikkene ble buet ut og utsatt for vold.

–Målet med prosesjonen var rent religiøst, vi hadde ingen politiske krav, sier Denis Jachiet til Le Figaro. Jachiet er visebiskop i Paris.

Henrettelsene i 1871. ©Archivio Arici/Leemage

Deltagere i markeringen besto av familier, eldre, unge speidere, altergutter og noen mødre med barnevogner.

Helt fra prosesjonen startet ble de møtt med tilrop og plystring, fra folk som satt på terasser i området eller andre de møtte på gata. Men det var ikke så ille, sier en av de som organiserte minnemarkeringen.

Men foran kirkegården Père Lachaise ble de møtt av demonstranter med røde flagg som skrek:

«Alle hater Versaille-folk! Død over fascistene!»

– Situasjonen ble spent, det var som om de hadde reist 150 år tilbake i tid, sa en av arrangørene.

– Det var åpenbart at de var ute etter blod, de var Antifa, sier han videre.

– De rev fanene ut av hendene våre, trampet på vårt franske minnesflagg, og slo folk fra menighetene. De kastet søplebøtter, flakser, selv piggtrådgjerder.

To personer i 60-årene ble liggende nede på bakken, en av deltakerne fikk alvorlige hodeskader og ble fraktet til sykehuset.

De få sikkerhetsvaktene ble lett overmannet. Kun én politimann var tilstede, han ba om forsterkninger mens han forsøkte å beskytte katolikkene, kun bevæpnet med en sprayflaske med tåregass.

Tilslutt søkte prosesjonen tilflukt i den nærmeste kirken, og ventet der i bønn til politiet kunne hente de ut.

Innenriksminister Gérard Darmanin skrev i etterkant på Twitter at religionsfriheten må tas på alvor i Frankrike, og hans tanker går til Frankrikes katolikker.

Le Figaro

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.