Ophélie Meunier. Stillbilde: C à vous / YouTube.

Den franske journalisten Ophélie Meunier er blitt truet på livet og satt under politibeskyttelse etter at hennes undersøkelser av islamismen i den nordfranske byen Roubaix nylig ble sendt på tv-kanalen M6.

Også en av Meuniers kilder, juristen Amine Elbahi, er under politibeskyttelse, skriver Le Figaro. Til BFMTV sier Elbahi at han er blitt truet med å få hodet kuttet av.

Meuniers arbeid for tv-programmet «Zone Interdite» (forbudt område) viser hvordan en forening som støttes finansielt av lokalmyndighetene for å gi leksehjelp til ressurssvake elever, i stedet gir opplæring i islam, skriver The Times’ Paris-korrespondent Adam Sage.

Den franske journalisten dokumenterer også kjønnsdelte restauranter og lekebutikker som selger dukker uten ansikt til muslimer som mener at ansiktsavbildninger er forbudt.

Etter noen dagers nøling rykket journalistklubbene i M6 og RTL ut til forsvar for Meunier og pressefriheten, skriver Le Figaro – et forsvar som siden ble twitret av flere fremtredende mediepersonligheter.

Generalsekretær Christophe Deloire i Reportere uten grenser (RSF) sier i en kommentar at ytringsfriheten for journalister er i fare i dagens Frankrike. Volden og truslene, som forsterkes ved hjelp av sosiale medier, fremkaller selvsensur, mener Deloire, som opplyser at journalister også rett som det er får politibeskyttelse uten at det blir offentlig kjent.

«Mange franske karikaturtegnere, ikke bare fra Charlie Hebdo, og forfattere av bøker som undersøker jihadismen, lever under politibeskyttelse.»

Mandag kunngjorde Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin at enhver journalist som utsettes for klare trusler, vil få politibeskyttelse.

Truslene mot Meunier er også blitt et tema i den franske presidentvalgkampen. Valérie Pécresse, Éric Zemmour og Fabien Roussel har alle uttrykt sin støtte til den franske journalisten.

Det gjør også den mangeårige norske Frankrike-korrespondenten Vibeke Knoop Rachline. På Facebook skriver hun:

Det minner stygt om Charlie Hebdo, Samuel Paty og Mila. Charlie og Milas advokat Richard Malka er redd dette setter en stopper for reportasjer om islamismen i Frankrike. Jeg tror han har rett.

Det er mange som støtter Meunier, men ikke mange nok. Hvordan kan dette skje, igjen og igjen? NRK eller TV2 burde sende dokumentaren.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.