Manuel Valls. Stillbilde: France Info.

Mens norsk politi håndhever islamsk lov ved å plage folk som henger opp Muhammed-karikaturer, har tonen vært en helt annen i Frankrike siden nedslaktingen av læreren Samuel Paty.

Allerede sist lørdag tok Frankrikes tidligere statsminister til orde for at Muhammed-karikaturene bør vises frem i alle skoler og publiseres i alle aviser.

Det var i et intervju med France Info Valls sa at alle elever måtte se karikaturene, uavhengig av deres tro eller opphav.

«Jeg sier dette fra bunnen av mitt hjerte: Jeg mener at hele pressen må publisere karikaturene som stod i Charlie Hebdo i dagene som kommer. I alle skolene bør disse karikaturene vises for å forklare det som skjedde for elevene som er modne nok til å forstå.»

Ingen elever bør inviteres til å forlate klassen, mener Valls, som minner om de mange som ikke deltok i ett minutts stillhet for ofrene etter massakren mot Charlie Hebdo i 2015, mens han selv var statsminister.

Vi må påtvinge republikanske verdier med oppdragelse, kunnskap og lærernes profesjonalitet, forklarer han.

«Vi må lære bort ytringsfriheten i alle skolene», siterer L’Indépendant fra intervjuet. Lærerne må også opplæres i ytringsfrihet, fortsetter Valls, som minner om at man har rett til blasfemi i Frankrike.

«Nasjonal enhet er uunnværlig i kampen mot terrorismen», for «denne krigen mot terrorismen, mot islamismen, mot politisk islam» er «lang og vanskelig».

I et intervju med Corriere della Seras Paris-korrespondent Stefano Montefiori sier Valls at islamterroristene har angrepet alle symboler på Frankrike og på friheten, det være seg politi og militære, tegnere og journalister, jøder, en prest, og folkemengder i Paris og Nice – nå også skolen.

Valls mener det behøves kraftig lut:

«Det er på tide å rykke opp islamismen med roten. Vi må gjøre det. Gate for gate, og organisasjon for organisasjon. Dette er en krig, en krig som må føres i en demokratisk stat med rettsstatens og maktfordelingens våpen og med respekt for innbyggerne. Men mot alle disse som prediker hat i sosiale medier, mot alle disse salafistiske organisasjonen, alle disse personlighetene som vi nå kjenner godt og snakker mye om, må det føres en juridisk og politisk krig uten historisk sidestykke.»

Valls har vanskeligere for å erkjenne at det fremfor alt er en åndelig krig, der de færreste mobiliserer motet til å bekjempe islamismen. Staten går da heller ikke foran, men skyver skolene og journalistene foran seg.

Den franske regionen Occitanie går imidlertid foran med et godt eksempel: Onsdag kveld ble Muhammed-karikaturer fra Charlie Hebdo vist frem på en offentlig bygning tilhørende regionale myndigheter i Toulouse i forbindelse med en minnestund for den drepte læreren Samuel Paty. Vi kan ikke kompromisse med ytringsfriheten, sier Occitanie-regionens president Carole Delga.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.