Franske Mila (18) viste fingeren til islam. Det kostet henne dyrt. Etter 100.000 dødstrusler og hatmeldinger må hun beskyttes av livvakter døgnet rundt. Nå møter hun 13 av de som truet henne i retten.

Plutselig var de ikke så tøffe som når de satt bak tastaturene sine hjemme og ødela livet hennes.

Milas advokat Richard Malka beskriver dem som «digitale terrorister». Malka representerer også Charlie Hebdo, og er en sterk forkjemper for ytringsfriheten i Frankrike.

Document har omtalt saken flere ganger.

Det var på Instagram, hvor Mila hadde avvist tilnærmelsene fra en muslim som etter hvert kalte henne for en «møkkete lesbe», at den unge jenta reagerte med å si blant annet at islam er noe dritt og luftet tanker om å stikke fingeren opp i rumpa på guden deres.

Mila mottok umiddelbart en så stor mengde dødstrusler at hun måtte slutte på skolen og gå i dekning under politibeskyttelse.

Hun fikk støtte fra Marine Le Pen, som beskrev Mila som «modigere enn hele den politiske klassen har vært i 30 år».

I Stavanger Aftenblad beskriver Vibeke Knoop Rachline hvordan drapstruslene mot Mila tiltok i styrke etter drapet på læreren Samuel Paty i oktober i fjor.

«Mørke hore, jeg håper du dør på verst mulige måte, og hvis det tar for lang tid vil jeg selv ha gleden av å stikke deg ned». «Jeg gleder meg til å kutte opp kroppen din med min fineste kniv og la deg råtne i skogen.» «Du skal bli en ny Samuel Paty (læreren som ble drept i oktober 2020)», låter noen av meldingene.

I et land som Frankrike kan ikke slike utsagn behandles som tomme trusler. For selv om et mindretall av muslimene er salafistiske fundamentalister, så opplever et stort flertall av franske muslimer  all kritikk og håning av religionen og profeten Muhammed som svært krenkende.

Racheline forsøker å trekke en parallell til netthetsen mot Lan Marie Berg, som har fått stor oppmerksomhet i norske medier. Sammenligningen oppleves som et nytt overgrep mot Mila: Mila har tross alt ikke gjort noe galt, og har ingen maktposisjon. Dette nevner forøvrig Racheline også.

Mens Berg står ansvarlig for tusenvis av lovbrudd, hun har sløst vekk milliarder av kroner som ikke tilhører henne, og dessuten jobbet iherdig i årevis for å ødelegge hverdagen for mange av innbyggerne i Norges hovedstad.

Det forsvarer ikke at hun blir utsatt for trusler. Men hvor reelle er egentlig disse truslene? Og når det gjelder hets, så er det noe en maktperson rett og slett må tåle. Ikke alle innbyggere formulerer seg like elegant overfor politikere de er rasende på.

Men også disse menneskene har stemmerett. Maset om «retorikk» er en avsporing, og veldig ensidig rettet. Ingen kritiserer Ap for å gi FrP et slags ansvar for massemorderen Anders Behring Breiviks handlinger. Men da Listhaug skrev på sosiale medier at Ap prioriterte terrorister framfor nordmenn måtte hun gå av som statsråd i løpet av noen dager.

Hvis Berg trekker seg fra politikken og starter veganerkafé i elsykkelavstand fra Grünerløkka, så vil hun nokså raskt bli glemt. Men Mila er en ung jente som aldri kan vende tilbake til et normalt liv. En fatwa forsvinner ikke av seg selv.

Mila har allerede fått «livstid». Selv om hun skifter utseende hver gang vil de mest rabiate fanatikerne alltid finne henne. Som hun sier i sin nye bok, er hun «prisen for vår frihet».

Stavanger Aftenblad

Kjøp Peder Jensens bok her!