Stillbilde: TF1 / Le Figaro.

De sosiale medienes rolle som plattform for den hatefulle stemningsbølgen mot den halshugde franske læreren Samuel Paty bringer tankene tilbake på den digitale stormen som rammet den 16 år gamle franske jenta Mila i januar.

Det var på Instagram, hvor Mila hadde avvist tilnærmelsene fra en muslim som etter hvert kalte henne for en «møkkete lesbe», at den unge jenta reagerte med å si blant annet at islam er noe dritt og luftet tanker om å stikke fingeren opp i rumpa på guden deres.

Mila mottok umiddelbart en så stor mengde dødstrusler at hun måtte slutte på skolen og gå i dekning under politibeskyttelse.

Hun stilte siden opp på tv og sa at hun ikke angret, og president Emmanuel Macron forsvarte offentlig hennes rett til å si det hun hadde sagt. Mila er modigere enn hele den politiske klassen har vært de siste tretti årene, kommenterte Rassemblement Nationals leder Marine Le Pen.

Siden ble det stille om henne. Men det er ikke til å komme forbi at nedslaktingen av Samuel Paty gjenoppvekker frykten for Milas sikkerhet. Så hvordan går det med henne i dag?

Bare timer før det grufulle terrordrapet utenfor Paris hadde nyhetsmagasinet Le Point en artikkel om Mila med den megetsigende tittelen «Mila-saken: et fransk nederlag». Jenta, som nå er blitt 17 år, ble gjenstand for en digital fatwa, lyder oppsummeringen av hatstormen som rammet henne. Det ble også Paty, hvis grufulle endelikt må sies å være et enda større nederlag for Frankrike.

Nå går Mila på en skole på et hemmelig sted på den franske landsbygda, og hele familien er under streng taushetsplikt. En rekke andre skoler hadde avvist å ta henne inn, og skolen som til slutt aksepterte henne, gjorde det motstrebende. Dette er diskriminering, konstaterer Milas kjæreste Bruno.

Foreldrene har ilagt Mila en slags digital karantene etter at rektoren ved den nye skolen hadde reagert på humoristiske bilder om islam samt bilder av henne selv i badedrakt, for deretter å be foreldrene fjerne alt. Mila bruker ikke lenger Twitter eller Instagram, og på Snapchat kommuniserer hun bare privat.

Truslene om å drepe henne florerer derimot fremdeles, og det handler ikke bare om de daglige truslene på nettet.

I forbindelse med et språkkurs på den nye skolen befant Mila seg i sommer på en middelhavsøy, hvor hun ble gjenkjent på en restaurant. En ung mann spurte henne i et truende tonefall om hun var Mila og om hun var stolt av det hun hadde gjort. Ja, svært stolt, repliserte hun, hvorpå den unge mannen sverget ved Allah og Koranen at han ville drepe henne og voldta moren hennes hvis han så henne igjen.

Ved Milas gamle skole, Leonardo da Vinci-gymnaset i Villefontaine, er det flere elever som sier til Le Point at de støtter dødstruslene mot henne. Mila fikk som fortjent, sier en av dem. Mila har mistet mange venner, forteller kjæresten. Noen sier at hun er en tispe som fortjener å dø.

Den unge jenta er i praksis dømt til å leve i dekning på ubestemt tid. Frankrike har en 17 år gammel Salman Rushdie, konkluderer Le Point på lederplass.

En viktig forskjell består: Mange forsvarte Rushdie åpent, men ingen taler Milas sak.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.