Frankrikes president Emmanuel Macron karakteriserte onsdag tirsdagens drap på den 17 år gamle Nahel M i Nanterre som «utilgivelig». Hans appeller om ro falt for døve ører. Videoen som viser drapet har satt sinnene i fyr, og flere mennesker er skadet i opptøyer over hele landet.

I Nanterre, der 17-åringen ble skutt, ble søppelkasser stukket i brann, og det ble avfyrt fyrverkeri. Det ble meldt om lignende protester i andre forsteder og i byen Dijon onsdag kveld.

I regionen Essonne sør for den franske hovedstaden tente en gruppe mennesker på en buss etter å ha tvunget alle passasjerene til å gå av, opplyser politiet.

I sørfranske Toulouse ble flere biler påtent, og det ble kastet stein mot nødetatene som rykket ut. (NTB)

Videoen av kontrollen der to politimenn stoppet 17-åringen som så ble skutt, fungerer bokstavelig talt som bensin på bålene i sommervarme Frankrike der muslimene tirsdag innledet Offerfesten (Eid al-Adha).

Offeret, identifisert som Nahel M fra Nanterre, ble stoppet av to politifolk for å ha brutt trafikkregler mens han kjørte en gul Mercedes tirsdag morgen. Politiet rapporterte opprinnelig at en offiser hadde skutt mot tenåringen fordi han kjørte bilen sin mot ham, men denne versjonen av hendelser ble motsagt av en video som sirkulerte på sosiale medier. Dette opptaket viser de to politifolkene som står ved siden av den stasjonære bilen, med en som peker et våpen mot sjåføren.

Det høres en stemme som sier:

– Du kommer til å få en kule i hodet.

Politibetjenten ser da ut til å skyte når bilen brått kjører av gårde. Den 38 år gamle politimannen som  avfyrte det dødelige skuddet ble tatt i varetekt etterpå, og er under etterforskning for forsettlig drap. (Al-Jazeera)

Stillbilde av videoen som viser situasjonen der 17-åringen ble drept.

– Utilgivelig og uforklarlig

Frankrikes president Emmanuel Macron rykket ut i et forsøk på å roe gemyttene onsdag:

Den franske presidenten Emmanuel Macron sa onsdag at skytingen var «uforklarlig» og «utilgivelig».

– Ingenting kan rettferdiggjøre en ung persons død, sa Macron på den tredje dagen av et besøk i Marseille. Macron sa at hendelsen hadde «rørt hele nasjonen».

Nahel M.s advokat, Yassine Bouzrou, sa at han ville anmelde politimannen som avfyrte skuddene for forsettlig drap, og kollegaen for medvirkning. Bouzrou sa også at han ville anmelde politimennene for falsk forklaring, etter at de hevdet at Nahel M. forsøkte å kjøre på dem.

Det var to passasjerer i bilen. Den ene løp av gårde og forsvant, og den andre, også en tenåring, ble en kort stund innbrakt av politiet. (France 24)

Hele videoen finnes blant annet i en reportasje av NBC News:

Sosiale medier som Twitter flyter over av bilder og videoer fra de siste dagenes opptøyer.

Men, drapet på 17-åringen er nok ikke den eneste årsaken til at Frankrike nå eksploderer i vold og ødeleggelser. Dyrtid, klasseforskjeller og utenforskap har gjæret i flere år, og denne ukens hendelser er noe mange frykter bare er begynnelsen på det Karl Marx beskrev som The Civil War in France (Borgerkrigen i Frankrike).

Protests spread in France over police killing of 17-year-old (Al-Jazeera)

French police officer detained for voluntary manslaughter after fatally shooting teen driver (France24)

Les også:

Opptøyer i Paris etter at ung algerier ble skutt og drept av politiet

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.