40.000 politi måtte i løpet av natten ut for å beskytte offentlige bygninger og bekjempe alle opptøyene som følge av at 17 år gamle Nahel M. ble skutt og drept da han forsøkte å kjøre fra en politikontroll i en polskregistrert Mercedes uten førerkort og forsikring. Politiet stoppet ham etter å ha sett ham kjøre på rødt lys. Da han forsøkte å kjøre fra stedet ble han skutt i brystet av den ene politimannen. Begge politibetjentene hadde trukket våpen for å hindre ham i å flykte på det tidspunktet. De to passasjerene stakk av, men ble senere funnet.

Politimannen som skjøt Nahel M. sier at han gjorde det for å hindre Nahel i å kjøre folk ned. De to politibetjentene sto plassert mellom en murvegg og bilen som Nahel M. kjørte. Den anholdte politimannen sa også at han selv hadde vært redd for å bli kjørt ned. Pascal Prache i den franske påtalemyndigheten sier at vilkårene for lovlig bruk av våpenet ikke var oppfylt.

667 personer ble arrestert i løpet av natten og 249 politibetjenter ble skadd etter angrep fra rasende innvandrerungdommer. Moren til Nahel hadde oppfordret til store demonstrasjoner.







På dagtid deltar mange vanlige franskmenn i de arrangerte minnetogene, men om natten er det innvandrerungdommen som brenner biler, offentlige bygninger og plyndrer butikker. Rundt 6000 mennesker deltok i den siste protestmarsjen. De aller fleste vi kan se på videoene fra de arrangerte minnetogene ser ut til å ha bakgrunn fra Algeria.

Hundre offentlige bygninger er blitt utsatt for ildpåsettere. Franskmenn spør i kommentarfeltene om hvorfor skoler, biblioteker og restauranter må brennes ned i protest mot politiskytingen av Nahel M.

Video som viser utbrente busser i Aubervilliers i den innvandrertette Paris-bydelen Saint-Denis:

I Marseille brente de også det største biblioteket:

President Macron har dilemmaet med å anklage politimannen for drap samtidig som han skal holde politets moral oppe mot voldelig innvandrerungdom og ta avstand fra plyndringer, branner og hærverk. Macron blir anklaget for ikke å ta ansvar for landet ettersom han befant seg på Elton John-konsert i Paris mens opptøyene pågikk ikke langt unna i bydelen Nanterre.

Franskmenn uttrykker uro for borgerkrig i de kommentarfeltene som følger artikler og videoer av hendelsene de siste dagene.

Steder hvor det har vært opptøyer i Frankrike og Belgia de siste tre dagene. Grafikk: Le Figaro.

Uroen har spredd seg til flere franske byer og også til Belgia hvor 64 personer ble arrestert.

The Times    Daily Mail

 

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag!

 

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.