Protestene mot at en 17-årig algerier, Nahel, ble skutt av politiet har utviklet seg til et opprør mot politiet som sådan. BBC har ingen problemer med å intervjue demonstranter som sier at politiet dreper og at de hater politiet. Det virker som en legitimering. Etter George Floyd er det OK å hate politiet. Macron tror han kan stagge demonstrantene ved å gi dem politimannen som skjøt. Det kan ha stikk motsatt virkning.

Demonstrantene roper på rettferdighet. De har adoptert de samme slagord som de såkalte social justice warriors i USA: BLM og Antifa. De har lov til å bruke vold. Ikke politiet.

 Torsdag kveld melder NRK at det også har vært voldelige sammenstøt i Belgia etter en støttemarsj i solidaritet med dem som demonstrere i Frankrike. 15 personer er pågrepet i den belgiske hovedstaden, ifølge TV-kanalen RTBF.

Politimann fengslet

Torsdag ble politimannen som skjøt 17-åringen, pågrepet og siktet for drap. Den foreløpige etterforskningen viser at «vilkårene for lovlig bruk av våpenet ikke var oppfylt», ifølge Pascal Prache i den franske påtalemyndigheten.

Forsvarer Laurent-Franck Lienard sier dødsfallet har gått inn på den fengslede politimannen, som beklaget overfor den drepte 17-åringens familie.

– De første ordene han sa, var unnskyld, og det siste han sa, var unnskyld til familien, sier Lienard til TV-kanalen BFMTV.

Han legger til at politimannen ikke forstår avgjørelsen om å fengsle ham, og at han vil anke kjennelsen.

Det er ikke vanlig at politimenn fengsles som simple forbrytere. Saken skal etterforskes og deretter vurderes. Her kaster man politimannen i fengsel. Det er en demonstrativ handling som bare kan svekke kampmoralen hos politiet.

Den franske republikken ødelegges innenfra.

I USA trodde Demokratene at ting ville roe seg etter at Biden ble innsatt. De hadde kjørt på defund the police, men trodde likevel at demonstrasjonene og volden ville forstumme etter at Demokratene «vant». I stedet ble det verre, de Demokratisk-kontrollerte byene eksploderte i kriminalitet. Regimemediene rapporterer ikke de daglige voldsepisodene, men utviklingen kan avleses av flyttestrømmen. Hver fjerde innbygger i California ønsker å flytte.

BBC snakket også med «lokale innbyggere», dvs franskmenn som har bodd i området i 50 år. De sier de aldri har opplevd maken. De har ikke sovet på to døgn. De lever i angst for hva som vil skje.

Eksempelvis: En buss ble stanset og mobben tvang passasjerene ut. Deretter tente de på bussen.

Folk får ikke gått på jobb: Bilene deres er brent. Det snakkes ikke om det. Men demonstrantene ødelegger folks hverdag og muligheter for et normalt liv. De blir holdt ansvarlig for at en 17-åring døde.

Det er deres form for «rettferdighet»: Hvis noe skjer med en av dem, svir de av byen.

 

 

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.