Det som en gang skilte USA fra illiberale regimer preget av det orwellske mantraet «noen er likere enn andre», var den hellige amerikanske ideen om «lik rettferdighet under loven». Nå er dette i ferd med å bli avskaffet.

Ordtaket «equal justice under the law» står over inngangen til U.S. Supreme Court. Det var et ideale som tok flere århundrer å oppnå, skriver Victor Davis Hanson i American Greatness.

Men spørsmålet er om dette prinsippet fortsatt eksisterer i Joe Bidens USA.

Hanson kommer med en rekke sammenligninger som peker på hvordan likhet for loven er avskaffet. Hvis man er aktiv i det amerikanske forsvaret, kan man bli straffet for å ikke være vaksinert. Men illegale migranter kan gjøre som de vil.

En amerikansk statsborger på utenlandsferie må vise pass da han returnerer til hjemlandet sitt. Illegale migranter trenger ikke noe pass.

Voldelige kriminelle slippes umiddelbart ut av fengsel. Samtidig sitter fortsatt mennesker fengslet, uten tiltale, for å ha gått fredelig gjennom Capitol 6. januar 2021. Mens alle som sto bak volden, drapene og ødeleggelsene under opptøyene knyttet til Black Lives Matter fører til at visepresidenten støtter de arresterte med å samle inn penger til kausjon for voldelige demonstranter.

Brukte FBI over et år på å spore opp navnene på de som var kjent fra videoer, som satte fyr på føderale bygninger, myrdet folk på gaten, forsøkte å storme Det hvite hus og opprettet no-go soner i sentrum?

Kamala Harris, som da var visepresidentkandidat, uttalte om opptøyene og de som deltok, sommeren 2020.

– But they’re not going to stop. They’re not going to stop, and this is a movement, I’m telling you. They’re not going to stop, and everyone beware, because they’re not going to stop.

Når Trump og hans støttespillere stiller spørsmålstegn med valgets legitimitet, blir det ansett som landsforræderi og kriminalitet.

Men ingen reagerer når Stacey Abrams i flere år reiser landet rundt og hevder at valgfusk forhindret henne å bli guvernør i Georgia. Det er greit at Hillary Clinton offentlig oppfordret Joe Biden til å ikke akseptere valget i 2020, hvis han tapte folkets stemme. Clinton hevdet også at Trump ikke var en legitim president i USA.

En pensjonert oberstløytnant oppfordret militære til å fjerne Trump fra sitt kontor hvis de trodde han ville stille spørsmålstegn om valget. Generaler og admiraler som støttet Demokratene sammenlignet sin øverste kommanderende med Mussolini, nazister og arkitektene bak Auschwitz. De ble ikke tiltalt.

Men da en annen pensjonert offiser, den konservative generalløytnant Gary Volesky, skrev på Twitter at presidentens kone hørtes hyklersk ut i diskusjonen om abort, fikk han umiddelbart sparken som konsulent for Pentagon.

Jill Biden visste nemlig plutselig va en kvinne var, og uttalte etter at Roe vs Wade ble forkastet av Høyesterett:

– For nearly 50 years, women have had the right to make our own decisions about our bodies. Today, that right was stolen from us.

Svaret fra Volesky, som førte til at han mistet sitt engasjement, var uskyldig nok.

– Glad to see you finally know what a woman is

Trump er nå i trøbbel på grunn av de papirene som ble funnet i Mar-a-Lago. Ingen væpnede FBI-agenter besøkte Obama i sitt hjem. At Hilton brøt loven og slettet mange tusen e-poster hun ulovlig oppholdt hjemme ble også ignorert.

Forsøkene på å ramme Trump på grunn av den påståtte Russia Collusion pågikk i årevis. Robert Mueller kastet bort 22 måneder og brukte 40 millioner kroner på å finne bevis. Selv om ingen beviser ble oppdaget, så later fortsatt mange Demokrater som om dette var en realitet.

Men at Trumps motstandere, støttespillere av Hillary Clinton, engasjerte juksemakere som Christopher Steele for å spre løgner om Trump, det var tydeligvis lovlig akseptert. Og Jake Sullivan, som bidro i den saken, er nå Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver.

Hvorfor brukes ikke likhet for loven til å etterforske antatte konspirasjoner og ekte voldelige demonstrasjoner?

Foreldre som protesterer mot at barna blir fortalt at de er rasister på grunn av sin hudfarge blir overvåket av FBI. Men det var fritt frem å bruke Twitter og Facebook til å invitere folk til opptøyer i regi av Antifa og BLM.

Victor Davis Hanson om de grønne uten moral

Det mases kontinuerlig om Trumps brudd på skattelover. Men Hunter Bidens laptop ble ignorert av FBI i et år, og deretter ble New York Post boikottet av sosiale medier for å publisere saken.

Har noen som helst i Biden-familien blitt etterforsket?

Hva med å lyve til Kongressen? Er dette kun straffbart for Republikanere? Hva med tidligere CIA-sjef John Brennan, FBI-representanten Andrew McCabe og tidligere direktør for National Intelligence James Clapper?

Alle disse løy til Kongressen eller til en føderal etterforsker. Men de ble sett på som myttige av venstresiden, og ble senere engasjert som analytikere i MSNBC eller CNN.

Det er ikke bare USA som opplever at likhet for loven avskaffes. Hele Vest-Europa har sterkt fokus på såkalte hatytringer. I Norge er det §185 som forteller hvem det er lov å snakke om.

Hvor mange muslimer er tiltalt for å kalle etniske norske jenter for horer? Hvor mange voldelige innvandrere har blitt dømt for hatkriminalitet?

Men sier du til en jente på 16 år at hun kan reise tilbake til Somalia, så reagerer politiet.

Uten likhet for loven har demokratiet forvitret. Ytringsfriheten er en saga blott, og selv i USA er ytringsfriheten under massivt press.

I Storbritannia blir man besøkt av politiet selv for ytringer som ikke anses som lovbrudd.

Hanson konkluderer med at likhet for loven er historie.

Resultatet av alt dette er at Amerika ikke er helt Amerika lenger. Vi er nå et revolusjonært samfunn i tilbakegang, som bruker domstolene, påtalemyndigheten, den administrative staten og selve loven til å straffe fiender, hjelpe venner og erklære slik asymmetri som «sosial rettferdighet».

Likhet under loven er erstattet av «noen er likere enn andre».

Victor Davis Hanson er historiker og bestselgende forfatter av en rekke bøker. Hans siste mesterverk, The Dying Citizen: How Progressive Elites, Tribalism, and Globalization Are Destroying the Idea of America, kommer snart i norsk oversettelse på Document Forlag. 

Victor Davis Hanson: Elitene ødelegger Amerika med globalisme, venstrevridd politikk og stammekultur


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.