Dublin våknet til plyndrede butikker og utbrente kjøretøyer etter kvelden og nattens voldsomme opptøyer. Irsk politi sier 34 personer er pågrepet og en politibetjent alvorlig skadd.

Det var derfor dramatiske scener som møtte innbyggerne i byen fredag morgen. I dag foregår det en opprydning av Dublin sentrum, skriver Irish Times.

Demonstrasjonen startet etter et knivangrep utenfor en barneskole, hvor tre barn og en kvinne ble skadet. Kvinnen og en jente på fem år ble alvorlig skadet.

Forbipasserende grep inn og fikk trolig forhindret en katastrofe.

Da det ble kjent at gjerningsmannen angivelig var en migrant fra Algerie reagerte mange med raseri, og mengder av rasende irer samlet seg i Dublin sentrum.

Ifølge politisjef Drew Harris ble 13 butikker plyndret, tre busser og én trikk ble satt fyr på, og 11 politibiler ble skadet.

Grupper av voldelige demonstranter gikk til angrep på politiet, og flere politibetjenter ble skadet.

Irlands statsminister Leo Varadkar sier nye lover skal dannes, slik at politiet enklere kan bruke overvåkningskameraer som bevis for kriminelle handlinger. Han sier at regjeringen også skal innføre nye lover om hatkriminalitet.

Politiet (Garda) er nådeløse i sin beskrivelse av de voldelige demonstrantene, som beskrives som sinnssyke, hooligans og drevet av høyreekstrem ideologi.

Gardaí say this violence was driven by a “lunatic, hooligan faction driven by a far-right ideology” and they urged people to “ignore misinformation about the stabbing online”. Calm was restored before midnight.

Den mistenkte gjerningsmannen skal være i slutten av 40-årene. Han blir også behandlet for alvorlige skader, og er pågrepet av politiet, som sier de ikke lette etter andre mistenkte.

Et sykkelbud fra Brasil skal ha slått med gjerningsmannen med hjelmen sin, ifølge Daily Mail. Flere andre forbipasserende, inkludert kvinner, grep inn for å redde barna.

Justisminister Helen McEntee sa at scenene i Dublin sentrum i går kveld og natt ikke kan aksepteres. Hun ba innbyggerne i Dublin om å roe seg ned.

Mye av det voldsomme raseriet demonstrantene viste kan trolig være forårsaket av politikken McEntee selv har stått bak. Hun åpnet opp for en massiv strøm av migranter i 2022, da hun innførte amnesti for alle illegale migranter som befant seg i Irland.

Flere landsbyer og mindre tettsteder har opplevd at innvandrerbefolkningen har gått fra tilnærmet 0 prosent til opp mot 40 prosent i løpet av et år. Mange tør ikke sende barna sine alene ut på gaten.

Politiet sa torsdag at de ikke utelukket noe motiv for knivangrepet, inkludert om det kan være terrorrelatert. Dette er noe annet enn det politiet sa torsdag, da terror nokså raskt ble utelukket.

Politiet vil ikke kommentere nasjonaliteten til den pågrepne mannen.

– Fylt med hat

Statsminister Leo Varadkar sier opprørerne har brakt skam over Irland.

– De involverte brakte skam over Dublin, brakte skam over Irland og brakte skam over familiene sine og seg selv, sa en synlig sint Varadkar til journalister i Dublin fredag. (NTB-Reuters)

Han beskriver de pågrepne personene beskriver Varadkar som kriminelle.

– De gjorde ikke det de gjorde fordi de ønsket å beskytte det irske folket. De gjorde det heller ikke ut fra noen følelse av patriotisme, uansett hvor forvridd, sier han og fortsetter:

– De gjorde det fordi de er fylt med hat. De elsker vold. De elsker kaos og de elsker å forårsake smerte på andre.

Kjøp billetter til lesermøtet her!

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.