Nytt

NRK intervjuer en av de voldelige ungdommene som gikk amok i Oslos gater i helgen, og Tony Andrè Thorstensens uttalelser står i sterk kontrast til de gjentatte påstandene om at den ekstremt voldelige atferden til tenåringsdemonstranter fra etniske minoriteter er de involverte minoritetstenåringenes eneste måte å bli sett og hørt i samfunnet:

– Jeg gjorde ikke så mye, rev ned noen søppelkasser og sånn. Jeg var med for å skape kaos egentlig, sier Tony Andrè Thorstensen. – Fordi vi plutselig fikk mulighet til å gjøre det vi ville, selvølgelig møter jeg opp da. Og litt for å støtte Palestina.

Femtenåringen var med på Gaza-demonstrasjonen på lørdag og deltok i kaoset og opptøyene som oppstod i etterkant av aksjonen. Politiet pågrep ikke Thorstensen som sier at han underveis ikke tenkte at det han gjorde var galt. Han sier han ikke angrer på sine handlinger og at han gjerne kunne gjort det samme en gang til. – Jeg bryr meg ikke egentlig. Det er jo ikke mine butikker som blir ødelagt. Folk velger selv hva de gjør.

Han var heller ikke bekymret for at folk kunne komme til skade. – Folk må passe på seg selv, sier han.

«Å gjøre det de ville» innebar i dette tilfellet å rasere Oslo Sentrum, og omfattet blant annet voldelige overfall på tilfeldig forbipasserende, pro-israelske demonstranter og øvrige, sterkt antisemittiske aktiviteter. Det ble også kastet stein og skutt nyttårsraketter mot Frimurerlosjen, der 200 barn var på på juletrefest.

Og til tross for anklager fra Sosialistisk Ungdom, SV-politiker Akhtar Chaudry og Fellesutvalget for Palestina om at politiet var den aggressive part og benyttet overdreven maktbruk, forteller Thorstensen at han ikke var redd mens han engasjerte seg i kriminelle aktiviteter i full offentlighet:

– Jeg var ikke redd mens det stod på, for vi var så mange som holdt på. Og vi klarte å løpe fra politiet. Thorstensen sier han tror det vil komme mer uro fra gjengen som drev på. – I alle fall dersom krigen på Gaza fortsetter. Og nå vet folk at det er mulig å gjøre dette uten å bli tatt. Politiet gjorde en bra jobb, men de klarte ikke å stanse dette. Stemningen underveis ble aggressiv, og da politiet kastet tåregass ble kaoset større.

-Det er nok ikke bare krigen i Palestina som er grunnen til at jeg ble med. Vi ble inspirert av bråket på torsdag, og dro derfor ned til byen på lørdag. Thorstensen sier han håper det blir flere demonstrasjoner fordi det var gøy å være med på.

Mens Thorstensen håper på flere demonstrasjoner til fordel for palestinenserne fordi det gir anledning til ytterligere voldelig og kriminell atferd, bekymrer leder for Antirasistisk senter (ARS) Kari Helene Partapuoli seg for økt rasisme i Norge. I følge Partapuoli skal flere av ungdommene som bruker ARS ha fått rasisitiske tilrop etter seg på gaten etter de voldsomme opptøyene i Oslo lørdag.

Det er i denne forbindelsen grunn til å bemerke plakaten merket «Agenda X» som sees bak Thorstensen i NRK`s intervju. Agenda X er ARS` kommunalt støttede ungdomsprosjekt. Fant NRK`s intervju sted i ARS` lokaler, og er Thorstensen en av brukerne Partapuoli sikter til?

Samme dag som intervjuet med Thorstensen ble publisert, hadde nettopp avdelingsleder og ungdomsarbeider i ARS, Tor Bach, innlegget De som faller utenfor i Aftenposten. Her skriver han blant annet om ARS` offentlig finansierte arbeid med de aktuelle ungdommenes «berettigede raseri»:

Disse ungdommene må stanses før de melder seg ut av samfunnet, og de må lære å kanalisere sitt berettigede raseri inn i demokratiske former. Dette er et viktig arbeid og vi er mange som har en oppgave her. Vi på Antirasistisk Senter har kanaler inn i mange av disse ungdomsmiljøene og bidrar gjerne i den nødvendige dugnaden som skal til for å omskape destruktivitet og utenforskap til kreativitet og deltagelse.

Stasjonssjef Gro Smedsrud ved Manglerud politikammer sier at politiet er bekymret over voldskulturen de så utfolde løpet av demonstrasjonene i Oslo i helgen.

NRK: – Angrer ikke på at jeg var med