Nytt

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt skal i dag i krisemøte for å diskutere opptøyene i Oslo med justisminister Knut Storberget og arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen. – Dette er en virkelighet vi ikke er kjent med i Norge, sier Huitfeldt, som er alvorlig bekymret for hva de voldelige unge kan finne på om noen år:

– Dette er en virkelighet vi ikke er kjent med i Norge, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt om volden i Oslo. Nå vil hun møte regjeringskollegaer for å diskutere volden.

Også lørdag var flere tusen mennesker samlet i Oslo sentrum for å demonstrere for fred i Gaza. Også denne gangen endte markeringen i bråk og hærverk.

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt skal i dag diskutere volden blant unge i Oslo med justisminister Knut Storberget og arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

Bakgrunnen er volden under demonstrasjonene mot krigen i Gaza som har herjet hovedstaden i det siste.

– Mange av bråkmakerne er veldig unge. Jeg er alvorlig bekymret for hva de kan finne på om noen år om vi ikke tar grep nå, sier Anniken Huitfeldt til Dagsavisen.

Huitfeldt sier at situasjonen i dag er at mange føler seg utrygge i Oslo sentrum. På krisemøtet vil hun diskutere hvilken rolle barnevernet skal spille overfor minoritetsungdommene for å hindre en utvikling av dagens situasjon:

– Og slik kan vi ikke ha det. Vi kan ikke la noen pøbler ødelegge for oss alle. Dette er en virkelighet vi ikke er kjent med her i Norge. Vi må hindre at situasjonen utvikler seg.

Huitfeldt frykter at mange av de voldelige demonstrantene føler seg marginalisert, og bruker demonstrasjoner for å få utløp for frustrasjon. Hun vil ikke kalle dem demonstranter.

– Dette er rene pøbelstreker, og kan ikke kalles politisk engasjement, slår hun fast.

En av tingene hun ønsker å snakke med sine regjeringskolleger om er hvilken rolle barnevernet skal spille ovenfor disse miljøene.

– Det er liten tvil om at mange av demonstrantene opprinnelig kommer fra andre land enn Norge. Bekymrer det deg?

– Det klart det er bekymringsfullt at enkelte minoritetsungdommer trekkes til disse miljøene.

– Kan vi få en virkelighet som de rene gatekampene vi har sett i Paris?

– Det er langt dit. Men vi tar dette veldig alvorlig, og må finne løsninger, sier Anniken Huitfeldt.

Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen er like bekymret som barne- og likestillingsministeren, og assosierer de voldelige opptøyene i Oslo til andre land. Han frykter et nytt og voldsommere klima i Norge:

– Jeg kjenner igjen demonstrantenes sinne fra blant annet Jerusalem, sier han.

Abrahamsen har jobbet som politi ved flere demonstrasjoner, og mange av dem har endt i vold. Det som har skjedd i Oslo de siste dagene er likevel noe helt nytt, mener han.

– Det er noe fremmed. Og jeg får ikke helt til å fordøye det som har skjedd. Det dreier seg jo i stor grad om unge mennesker, mange av dem fra andre kulturer. Jeg håper ikke vi er i ferd med å få et nytt og voldsommere klima i Norge, sier Abrahamsen.

Line Khateeb, leder i Arbeidsutvalget i Palestinakomiteen, er inne på det samme ovenfor Dagsavisen:

– Volden er heller et uttrykk for et sosialt problem i Oslo enn den representerer norske Palestinavenner, sier Khateeb.

Etter bråket i Oslo Sentrum lørdag kveld, måtte politiets barnevernsvakt håndtere 3 av 10 innbrakte under 16 år. Den yngste som ble innbrakt var bare 13 år gammel. Arrangørene av demonstrasjonen har fått kritikk for å ha brakt med seg barn og barnevogner helt fremst i rekkene foran politisperringene:

Men politiet har ingenting å utsette på arrangørene.

– Vi har hatt god dialog med arrangørene. Vaktene deres gjorde en kjempejobb da bråket startet, sier Grøndal.

Med hjelp av vaktene sørget politiet for å få barn og barnevogner ut av mengden og bort fra det som skjedde, og det er ikke meldt om skader på barn.

Totalt ble 160 personer innbrakt etter bråk og vold i hovedstaden lørdag. Av dem blir elleve siktet.

Til tross for at mange hevder at de aktuelle minoritetsungdommene ikke har en politisk agenda, frykter forskere at sinte, unge muslimer kan bli rekruttert av «talentspeidere» i militante islamistgrupper:

Laila Bokhari i Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) frykter en radikalisering som i ytterste konsekvens kan føre noen av disse ungdommene inn i armene på militante islamister. Det har tidligere skjedd i en rekke europeiske land som England, Nederland, Tyskland, Frankrike og Danmark. Der har ekstremistgrupper gått aktivt ut og rekruttert sinte, frustrerte unge muslimer til terrorisme.

Selv har Bokhari i Pakistan intervjuet unge terrorister som ble fanget opp av «talentspeidere» fra terrorgrupper som Lashkar e Tayyiba, Jamaat ud Dawa, Jaish e Muhammad.

De ble fanget opp i demonstrasjoner og var enten arbeidsløse eller de hadde falt ut av skolen.

FFI-forsker Petter Nesser mener det store antallet unge, voldelige demonstranter i Oslos gater gir et potensial for rekruttering til ekstremistgrupper. Men slike ekstreme miljøer er svært små i Norge sammenlignet med andre land.

–Like fullt er det grunn til å følge dem, sier han.

Dagsavisen: Krisemøte om Oslo-opptøyene

Aftenposten: Frykter ekstremist-verving