Nytt

Chemnitz i går: Innvandringsmotstandere demonstrerte i protest mot knivdrap på en 35 år gammel tysker. Foto Matthias Rietschel / Reuters / Scanpix

Tysk politi advarer mot en voksende trend med at folk tar loven i egne hender, dagen etter at det brøt ut voldelige sammenstøt ved en demonstrasjon i Chemnitz.

Minst 20 personer ble skadd i forbindelse med sammenstøtene mellom om lag 5.000 høyreorienterte innvandringsmotstandere og 1.000 venstreorienterte motdemonstranter i Chemnitz mandag. Ifølge politiet ble to politibetjenter, ni ytre høyre-demonstranter og ni venstreorienterte demonstranter skadd i opptøyene.

Innvandringsmotstanderne hadde samlet seg i Chemnitz i protest mot et knivdrap på en 35 år gammel tysker to dager tidligere. Mannen skal ha blitt drept av to unge asylsøkere fra Irak og Syria, og mandagens protester inkluderte vilkårlige angrep mot utlendinger fra høyreekstremister. Den tyske regjeringen fordømte volden som «mobb-lignende atferd».

Oliver Malchow, lederen for Tysklands politifagforening GdP, sier til avisen Neue Osnabrücker Zeitung at han er bekymret for en økende trend med at folk tar loven i egne hender. Når folk får inntrykk av staten ikke er i stand til å beskytte sine borgere, «tar borgerne loven i egne hender og begynner å lene seg på selvforsvarsmilitser og lokale borgervernsgrupper», sier han.

Kritikk mot politiet

Tysk politi og beredskapsstyrker høster nå kritikk for å ha mistet kontrollen på mandagens demonstrasjon.

Lokalt politi i Chemnitz innrømmet tirsdag at de hadde satt inn for få politibetjenter i forkant av demonstrasjonen. Videoopptak fra opptøyene viser beredskapsstyrker som sliter med å forhindre demonstranter i å bryte gjennom politiets sperringer.

– Staten har mislyktes når det gjelder innenlands sikkerhet fordi de har nedbemannet politiet, sier Malchow og mener det trengs minst 20.000 flere politifolk for å bøte på situasjonen.

– Dette problemet kan ikke løses raskt, sier Malchow.

Nazihilsener

Tysk politi etterforsker ti demonstranter som skal ha utført Sieg Heil-hilsen under opptøyene. I Tyskland er det strengt forbudt å gjøre såkalte Hitler-hilsener.

Tysk lov forbyr også bruk av symboler knyttet til grunnlovsstridige organisasjoner – en lov som i hovedsak er myntet på nazistiske symboler.

Flere av demonstrantene bar merkene til ytre høyre-partiet Alternativ für Deutschland, mens andre var utstyrt med merkene til nynazistiske partier og andre ekstremistgrupper.

Bilder på sosiale medier viser hvordan sinte demonstranter roper «vi er folket» og «dere er ikke velkomne her» til mennesker med mørkere trekk enn den jevne tysker.

Ifølge politiet angrep høyreekstremister en 18 år gammel afghaner og hans tyske venninne på 15 år. De slo en 18 år gammel syrer og grep tak i og truet en 30 år gammel bulgarsk mann.

Landets omdømme

Utenriksminister Heiko Maas frykter at de voldelige opptøyene skader landets omdømme.

– Vi må huske på at dette er bilder som vil bli sett over hele verden. Men jeg tror ikke dette kommer i nærheten av å reflektere virkeligheten i Tyskland. Jeg tror flertallet av befolkningen i dette landet ønsker et åpent og tolerant samfunn, sier Maas.

Utenriksministeren fordømmer volden og trekker også fram Martin Luther King Jrs berømte tale «I Have a Dream».

– Vi har fremdeles en vei å gå for å realisere drømmen om like rettigheter for alle, sier han.