Nytt


Demonstranter protesterer den 27. august 2018 i Chemnitz. Foto: Matthias Rietschel / Reuters / Scanpix.


 

Flere personer ble skadet og havnet på sykehus da rivaliserende demonstrasjoner med tusenvis av deltagere mandag kveld ble holdt i Chemnitz i den tyske delstaten Sachsen. Der ble en tysk borger natt til søndag knivstukket til døde under en krangel, og en syrer og en iraker siden varetektsfengslet mistenkt for ugjerningen.

Politiet var massivt tilstede med sikte å holde de høyre- og venstreorienterte gruppene adskilt for å unngå voldelige sammenstøt, men dette forhindret ikke at demonstrasjonene for begge siders vedkommende utartet til opptøyer, hvor gjenstander ble kastet og fyrverkeri benyttet, melder Die Welt. Politiet tok i bruk vannkanoner for å flytte menneskemengder, skriver den tyske avisen.

Det anslås at mer enn 2000 personer deltok i den høyreorienterte protesten, mens de venstreorienterte motdemonstrantene var flere enn 1000. Estimater fra MDR snakker om totalt mer enn 5000 personer. Politiet, som var utstyrt med hjelmer, beskrev stemningen som svært aggressiv, men demonstrasjonene løste seg ikke desto mindre opp til kvelden.

Frankfurter Allgemeine skriver at de høyreorienterte demonstrantene ropte slagord som «løgnpresse», «vi er folket», «Tyskland for tyskere» og «vekk med utlendingene». Av bildene ser det ut til at mange normale mennesker deltok i protestene, men høyreradikale elementer skal ha vært tilstede, og noen av dem skal sågar ha gjort Hitler-hilsen. På den andre siden ble det blant annet ropt «nasjonalismen vekk fra hodet» og «det finnes ingen rett til nazi-propaganda».

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!