Nytt

Var det mest vanlige mennesker eller høyreekstremister som demonstrerte mot asylpolitikken i Kandel den 3. mars 2018? Bildene tyder på det første. Stillbilde:
YouTube.

 

To måneder etter knivdrapet på 15 år gamle Mia i Kandel, Rheinland-Pfalz, begått av en afghansk asylsøker som hun hadde hatt et forhold til, har gemyttene ennå ikke roet seg i den lille byen med 9000 innbyggere.

Tvert imot. Knapt noen by i Tyskland ser ut til å være mer splittet enn Kandel. En kvinne derfra skriver at hun ikke kjenner igjen byen sin.

En måned etter drapet ble det holdt en demonstrasjon i byen i protest mot asylpolitikken og med krav om bedre sikkerhet for kvinner og barn. Tusen mennesker marsjerte gjennom byen. På markedsplassen ble det holdt en motdemonstrasjon «mot rasisme» med 150 deltagere, og flere hundre politifolk holdt de to gruppene adskilt.

Sist lørdag, litt over to måneder etter at afghaneren, identifisert som Abdul D, knivstakk den 15 år gamle jenta til døde, ble det igjen demonstrert i den lille byen. Det ble holdt flere forskjellige arrangementer, hvor i alt ca. 4500 deltagere – svarende til halvparten av Kandels befolkning – var ute i gatene.

Politiet var tallrikt til stede, igjen med hundrevis av mannskaper, for å forhindre sammenstøt. Av tyske pressefotografier kan man se at de gikk i full opprørsmundur og var iført hjelmer med visir. Alvorlige sammenstøt ble forhindret, men enkelte rapporter forteller om verbale sammenstøt mellom demonstranter.

Politiet har ikke gitt noen fullstendig redegjørelse for hvor mange som sluttet seg til de respektive arrangementene. Den regionale allmennkringkasteren Südwestrundfunk (SWR), som dekker delstatene Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz, sier at 3500 av de tilstedeværende var «høyreekstreme». Frankfurter Allgemeine hevder på sin side at 2000 personer fra Kandel demonstrerte på den andre siden. Deltakerregnskapet går åpenbart ikke opp.

En aksjon under slagordet «Kandel ist überall» (Kandel er overalt) protesterte mot den tyske regjeringens flyktningpolitikk. «Frihet istedenfor islam» lød en parole. I demonstrasjonen ble det også tatt til orde mot «illegal masseinnvandring» og ropt slagord med krav om at grensene må tettes i Festning Europa. Denne ser i begynnelsen ut til å ha samlet 1500 personer – både eldre, yngre og par. «Vi mødre har ikke fått barn for at de skal voldtas eller slaktes av Merkels gjester», ble det ropt i en megafon. Her deltok også Thomas Seitz, som representerer Alternative für Deutschland (AfD) i Forbundsdagen. Seitz mener det pågår et «snikende folkemord». Et fotografi i Die Welt viser en plakat med parolen «Bunt – Spaltung – Bürgerkrieg» (mangfold, splittelse, borgerkrig). Av noen videoopptak fra stedet ser stemningen ut til å ha vært amper. En av deltagerne skadet en politimann med et spark.

Om lag 80 personer deltok i en venstreorientert demonstrasjon med krav om beskyttelse til alle som trenger det. Som en måned i forveien ble det også denne gangen ropt «Nazis raus».

I et annet arrangement kalt «Wir sind Kandel» (vi er Kandel) fremhevet politikere, fagforeningsfolk, geistlige og representanter for organisasjonslivet at byen er «kosmopolitisk, vennlig og hjelpsom». Byen misbrukes for å drive skitten propaganda, ble det blant annet ropt.

Rheinland-Pfalz’ delstatsminister Malu Dreuer (SPD) hadde på forhånd advart mot «hat og hets», men uttalte siden at hun «ser med skrekk hvordan fremmedhatet blir instrumentalisert». Helt uten grunnlag var hun neppe for å si dette, gitt at plakater med teksten «Verpisst Euch!», som vel omtrent tilsvarer «fuck off», var å se i byen – formodentlig med utlendinger som adresse.

Begge sider i konflikten antas å ha sendt demonstranter utenfra til Kandel. Huffington Post skriver at høyresidens demonstranter i praksis også omfattet en allianse mellom AfD-folk, hooligans, Pegida-aktivister, Odins soldater, identitære og nynazister. Paroler med identitetsbevegelsens estetikk var da også å se.

Er polariseringen av Tyskland nå så sterk at representanter for et stort parti ikke unnslår seg for slikt selskap? Eller er det venstremediene som overdriver i et forsøk på feilaktig å fremstille alle som demonstrerte for den andre siden som ekstremister? Det er de åpenbart ikke. Det er all grunn til å tro at mange ikke var ekstremister, og levende bilder av demonstrasjonen tyder klart på det:

Faren er derfor at ropene om ulv ikke vil bli trodd så snart det kommer ekte av slagsen.

«Kandel brenner nå som en fakkel», skal en av demonstrantene ha sagt. Hvor mye av ilden skyldes selvantennelse, og hvor mye at noen heller bensin på?

Sikkert er det at fakkelen ikke ville brenne særlig lenge hvis ikke de strukturelle forholdene i Tyskland la til rette for dyp konflikt. Vi har bare sett starten, og det kan dessverre bli stygt.

 

Die WeltDie Welt – Der Spiegel – SWR – Frankfurter Allgemeine – Frankfurter Allgemeine – Huffington Post –  Cicero

 

Bestill Douglas Murrays bok fra Document Forlag her!