Mia (15) ble stukket flere ganger med en 20 cm lang kjøkkenkniv av den «mindreårige» asylsøkeren Abdul D. foran øynene på sjokkerte kunder i apoteket i den lille tyske byen Kandel. (skjermdump, bild.de)

En asylsøker er dømt til åtte og et halvt års fengsel etter at han knivdrepte sin 15 år gamle ekskjæreste Mia i den tyske byen Kandel i romjula i fjor. Asylsøkeren, som tysk presse kaller Abdul D., hevder at han er fra Afghanistan, men dette er ikke fastslått sikkert.

Drapet skjedde inne i et apotek i et kjøpesenter i byen Kandel i Rheinland-Pfalz foran øynene på 15-20 sjokkerte kunder. Abdul kom til kjøpesenteret sammen med to kamerater. Med seg hadde han en kjøkkenkniv.

Diana Jäger (31) var på apoteket da drapet skjedde. Hun fortalte til Bild at hun hørte krangling, og deretter Mia som skrek.

Jäger fortalte også at hun så gjerningsmannen, som hun sier «ikke var skyldbevisst»:

– Han smilte hånlig.

Abdul kom til Tyskland som enslig mindreårig asylsøker i april 2016, og bodde siden september i fjor i et bofellesskap i byen. I november 2017 var han involvert i slåsskamp på bare nevene i skolegården.

Mia avsluttet forholdet tidlig i desember. Hun skal ha formidlet bruddet gjentatte ganger til Abdul, ifølge politiet.

Bare to uker før Mia ble drept anmeldte hun Abdul for mishandling, tvang og krenkelser. To dager senere ble Abdul også politianmeldt av Mias far, etter at han hadde kommet med trusler mot datteren deres i forbindelse med bruddet, skrev Document i desember.

Politiet opplyser at de hadde to samtaler med asylsøkeren etter anmeldelsen; over telefon 17. desember og ansikt til ansikt 18. desember.

«Asylsøkeren har selv oppgitt at han var 15 år, men eksperter mener han var mellom 17 og 20 år da drapet skjedde. Ettersom det er tvil om alderen, har rettssaken blitt ført i en ungdomsdomstol. Saken gikk derfor for lukkede dører.» skriver NTB.

Mias far avviste at Abdul skulle være 15 år. Han sa til Bild-Zeitung at de hadde tatt imot den unge afghaneren som sin egen sønn, men samtidig avviste han kategorisk siktedes oppgitte alder.

– Ikke tale om at han bare er 15 år.

– Vi håper at vi gjennom etterforskningen får vite hans virkelige alder, sier han til Bild.

Det håpet var tydeligvis forgjeves.

Hussein Khavari som ble dømt for drapet på Maria Ladenburger (t.h.).

Det ville ikke ha vært første gang en domstol tematiserer alderen til en påstått mindreårig asylsøker, skrev Frankfurter Allgemeine Zeitung. I rettssaken mot asylsøkeren Hussein Khavari som stod tiltalt i Freiburg vitnet Husseins far, som opplyste at sønnens alder på gjerningstidspunktet var 32 år, og ikke 17, slik den tiltalte hadde hevdet.

Hussein Khavari fikk asyl som mindreårig «flyktning» i Tyskland etter å ha ankommet uten papirer høsten 2015. Han voldtok og drepte den 19 år gamle medisinstudinen Maria Ladenburger i Freiburg den 16. oktober 2016 for deretter å kaste henne i elven Dreisam.

Påtalemyndigheten la ned påstand om ti års fengsel for Abdul D.

Saken har ført til en opphisset debatt om hvordan myndighetene bør håndtere kriminalitet begått av innvandrere, spesielt de som kommer med falske opplysninger når de søker om asyl. Drapet førte også til en rekke demonstrasjoner mot innvandring i Kandel, som har om lag 9.000 innbyggere og ligger sørvest i Tyskland.

Dommen kommer en drøy uke etter at en tysk mann ble knivdrept i Chemnitz i delstaten Sachsen. To unge asylsøkere fra Syria og Irak er siktet i forbindelse med drapet, som har utløst store høyreorienterte demonstrasjoner mot innvandring. (NTB)

Borgermesteren i Kandel manet til ro og advarte mot «fremmedfiendtlighet» i kjølvannet av drapet:

– Det er galt å komme med fremmedfiendtlige uttalelser nå, sa borgermester Volker Poss til Südwestrundfunk fredag, ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Men ro ble det ingenlunde. 3. mars, over to måneder etter drapet, var det stadig demonstrasjoner i Kandel: Den splittede byen; starten på en dyp konflikt

Video fra en av demonstrasjonene: «Kandel er overalt – Vi krever beskyttelse og sikkerhet!»
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.