Om morgenen den 11. mars 2004 gikk en rekke bomber av på flere pendlertog i Madrid, Spania. 191 mennesker ble drept og 1460 skadet.

Angrepet ble høyst sannsynlig utført av en islamistisk gruppe med tilknytning til al-Qaida-nettverket, og kom bare 3 år etter 11. september, skriver ABCnyheter.

Terroren var tilbake på europeisk jord, og markerte starten på over et tiår med frykt.

Seniorforsker Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt er ikke med på at trusselen fra islamister har forsvunnet siden den gang.

– Trusselen forsvant aldri, men folk har sluttet å snakke om den. Det har vært betydelig angrepsaktivitet i europeiske land både før og etter Madrid-angrepet, og helt frem til i dag, men mye blir avverget, sier han.

Nesser forsker på radikalisering, transnasjonal jihadisme og terrorisme, og skrev for et år siden en grundig forskningsartikkel som tar for seg nettopp dette.

Stortinget: Tyver og svindlere får bli – den som snakker sant må gå

Nesser sier at folk flest trolig tenker på 2010-tallet når de tenker på islamistisk terror utført av terrororganisasjoner som al-Qaida og IS. Det var i denne perioden, i 2015, at Charlie Hebdo-terroren skjedde. Denne var tilknyttet al-Qaida.

– Men de tenker nok også på bølgen fra IS som foregikk mellom 2014 og 2017, det var da den største angrepsbølgen kom, sier seniorforskeren og legger til:

– Folk flest tenker nok at bølgen sluttet da, men det har vært flere alvorlige angrep også etter det. Men noe har druknet i pandemi og i de store geopolitiske bølgene, som Ukraina-krigen.

I 2022 var det ifølge Nesser registrert fire alvorlige, enten gjennomførte eller godt planlagte, men avvergede terrorhendelser. I 2023 var dette tallet elleve.

– Noe av dette har jo med det som skjedde i Israel og Gaza å gjøre. Vi har sett mer av at de som gjennomfører og planlegger, viser til det som skjer i Palestina som en motivasjon, sier han, og avslutter:

– Dette er saker som involverer allerede militante personer som er tilknyttet IS og al-Qaida, hvor de allerede er imot Vesten, men som nå også motiveres av Gaza og bruker Gaza for å rettferdiggjøre handlingene.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.