Nytt

En etnisk norsk konvertitt til islam skal befinne seg i Jemen hvor han avventer terroroppdrag mot vestlige mål. Stipendiat Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt sier til VG at han ikke er overrasket over at en etnisk norsk man har fått terrortrening da det er enkelt å komme i kontakt med terrornettverk, hovedsakelig fordi al Qaida av strategiske årsaker foretrekker å bruke vestlige rekrutter til å angripe mål i Vesten:

– Jeg er ikke overrasket ettersom fenomenet med at personer med fra vesten reiser til konfliktområder er vanlig. Det har vært et hovedmønster knyttet til islamistiske terrorplot i Europa, sier stipendiat ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Petter Nesser, til VG Nett.

Han forsker på radikal islamisering, rekruttering og al-Qaida-nettverk i Europa. I forskningsmiljøet vet de foreløpig lite om de personene som har reist fra Norge, men har mye kunnskap om dette fenomenet i andre europeiske land.

Nesser kjenner ikke til konkrete eksempler på at etnisk norske konvertitter til islam har reist til treningsleire for å bli radikalisert, men viser til at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) understreker den økende trusselen i at personer reiser til konfliktområder for å kjempe og blir rekruttert til internasjonal terrorisme.

Vanligvis har personer som drar til treningsleire tilknytning til konfliktområdet de reiser til, men det er flere eksempler på at også vestlige konvertitter blir radikalisert. Da disse har vestlig pass og snakker vestlig språk, kan de bevege seg fritt uten å tiltrekke seg oppmerksomhet. Noen reiser til treningsleire etter å ha lest seg opp på ideologi; noen blir rekruttert ifb med en livskrise og havner i et miljø hvor de får støtte og «ny mening med livet», mens atter andre havner i ekstremistmiljøer via sosiale nettverk, sier Nesser til VG.

Sjefen for den britiske etterretningstjenesten (MI5), Jonathan Evans, sa til AP i dag at treningsleirer i Jemen anses som en økende trussel mot Storbritannia. Nesser bekrefter at flere planer om angrep mot vestlige mål har kommet herfra, men understreker at også andre konfliktområder trekker til seg rekrutter.

– Det har vært mange hendelser også tilknyttet Pakistan og Irak, for eksempel London-angrepene eller bomben i Stockholm, så det er ikke slik at Jemen entydig seiler opp som den viktigste trusselen. Men det som er spesielt med Al-Qaida-grupperingen i Jemen er at den også kjent for å fokusere sterkt på enkeltmannsangrep.

– Hva slag angrep kan det være snakk om?

– Det kan være alt fra bombeangrep til angrep med skytevåpen, sier han.

VG: Al-Qaida-ekspert: – Lett å komme i kontakt med terrornettverk