Over 130 politifolk aksjonerte i dag mot 16 forskjellige steder i flere tyske delstater. 9 islamister – der i blant 2 imamer – er mistenkt for å drive radikalisering av både muslimer og ikke-muslimer, og er mistenkt for å oppfordre til terroristiske aktiviteter i inn- og utland.

Onsdag startet også rettssaken mot den såkalte Sauerland-gruppen i Düsseldorf, der 4 islamister står tiltalt for å ha planlagt omfattende terroraksjoner i Tyskland. Saken skal være den største kriminalsaken i Tyskland etter krigen.

Statssekretær i det tyske innenriksdepartementet, August Hanning, sier at saken demonstrerer at faren for terrorangrep i Tyskland er «urovekkende høy». Flyplasser og knutepunkter for kollektivtransport er spesielt utsatt.

– Islamistiske terrorister vil drepe så mange som mulig for å få størst mulig oppmerksomhet, sier Hanning. Han viser til at sikkerhetstjenesten snapper opp stadig flere trusler om terror mot Tyskland – på tysk.

Det føderale tyske kriminalpolitiet – Bundeskriminalamt – anslår at rundt 100 tyske statsborgere har fått terroristopplæring i utenlandske treningsleire. Selv om anslaget er usikkert, opplyser Bundeskriminalamt at man med en viss sikkerhet at omtrent 50 personer har fått slik trening i løpet av de 6-7 siste årene.

– Tyskland befinner seg midt i siktet til jihadistene. Den siste tiden har vi slått fast at en rekke personer reiser fra Tyskland til treningsleire for terrorister, sier statssekretær Hanning til avisen Saarbrücker Zeitung.

Ni tyske statsborgere i alderen 25 til 47 år er mistenkt for å danne en kriminell forening og å drive «islamisering og radikalisering» av både muslimer og ikke-muslimer siden 2005, melder nettutgaven til den tyske avisen Die Welt.

De ni er også mistenkt for å oppfordre til jihadistiske aktiviteter i inn- og utland. Ifølge sikkerhetskilder Bild.de har snakket med skal de mistenkte, deriblant to imamer, ha prøvd å radikalisere muslimer og konvertitter gjennom internettsider, med litteratur og «islamseminarer» til å delta i væpnet hellig krig.

Landsomfattende aksjon

Razziaene onsdag kom ifølge politiet hovedsaklig for å sikre bevismateriale. Det er ennå ikke kjent om det er blitt foretatt noen arrestasjoner.

Til sammen 16 objekter – privatboliger, forenings- og firmalokaler er onsdag gjennomsøkt, opplyser fra statsadvokaten i München ifølge tv-kanalen Bayerische Rundfunk.

Politiets razziaer har funnet sted i Neu-Ulm, Ulm, Sindelfingen, Bonn, Leipzig og Berlin, og det islamistiske miljøet i Neu-Ulm står i sentrum. Dette er det samme miljøet som var i politiets søkelys da 4 menn ble arrestert i 2008 for besittelse av store mengder kjemikalier som kan brukes til å produsere bomber.

Mannen som ble ansett som hjernen bak den planlagte terroraksjonen skal ha vanket jevnlig i det radikale islamistiske miljøet tilknyttet det såkalte «Multikulturhuset» i byen.

Delstatsmyndighetene stengte samlingslokalet i 2005, men da flyttet de radikale islamistene sitt møtested til det islamske informasjonssenteret. Senteret skal ha huset flere radikale islamister, blant annet en tysk-egypter som den tyske sikkerhetstjenesten anser for å tilhøre Al-Qaida og bor i Berlin.

– Konkret terrormål

Bayerns innenriksminister Joachim Herrmann gikk onsdag nok en gang ut og advarte mot terroranslag i Tyskland.

– Tyskland er et konkret mål for islamistiske terrorister. For tiden er faren for anslag i Europa større enn i USA, det er også amerikansk sikkerhetstjeneste enig i, sier Herrmann.

Samtidig tok han til orde for forbundsregjeringens lovforslag om å gjøre det mulig for sikkerhetstjenesten å overvåke private pc-er for å avdekke mulige terrorister, ifølge Bayerische Rundfunk.

De 4 tiltalte er født i Tyskland; 2 har tyrkisk bakgrunn, mens 2 er etnisk tyske konvertitter til islam. Det er nettopp den siste trenden som bekymrer tyske myndigheter sterkt.

3. mars i fjor ble to amerikanske soldater og to afghanere drept da 28 år gamle Cüneyt Ciftci sprengte seg i luften øst i Afghanistan. Ciftci var født i Bayern, var gift og far til to barn og hadde en ganske vanlig jobb. Så brøt han gradvis med det tyske samfunnet – og endte sitt liv i en varebil fylt med 4,5 tonn sprengstoff. Ciftci, som hadde nære bånd til Sauerland-gruppen, omtales som «den første tyske selvmordsbomberen».

….

Sinte, unge menn

Det finnes i dag rundt 3,8 millioner muslimer i Tyskland. Ifølge Verfassungsschutz – det føderale byrået for hemmelige tjenester og politisk overvåkning, er rundt 31.000 av disse islamistisk orientert. Av disse igjen anslår man at noen hundre er potensielle terrorister.

Rekruttene kommer fra ulike samfunnslag, de har ulik grad av utdanning og de er både tyske konvertitter og muslimsk familiebakgrunn. Det eneste klare fellestrekket er at de er unge, frustrerte menn som finner en slags mening i hellig krig.

Kai Hirschmann ved Institutt for terrorforskning i Essen sier til Die Welt at Internett som «virtuelt jihad-universitet» er blitt et stadig viktigere forum for terroristene, men at moskéene fortsatt er en viktig rekrutteringsbase. På Internett sprer islamistene oppskriftshefter for hvordan man skal finne, rekruttere og bygge «hellige krigere».

Også den nederlandske sikkerhetstjenesten (AIVD) advarer om at stadig flere vesteuropeere får terroropplæring i grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan.

I rapporten hevdes det videre at ytterliggående islamister i økende grad søker mål i Vesten, for å unngå aksjoner som koster muslimer livet.

Terrornettverket al-Qaida forsøker nå å trappe opp samarbeidet med andre islamistiske grupper, sier AIVDs leder Gerard Bouman.

I Nederland er de ytterliggående islamistene splittet og uten sterke ledere, men det foreligger likevel en reell terrortrussel, mener Bouman.

Den nederlandske tjenesten advarer samtidig mot økende spionasje mot Nederland, særlig fra Kina, Russland og Marokko.

– Den hemmelige virksomheten fra andre land i Nederland berører nasjonal suverenitet og kan skade den nasjonale sikkerheten, skriver AIVD i årsrapporten.

Tjenesten peker på Nederlands medlemskap i NATO og EU som en viktig årsak til spionasjen. I tillegg kommer det store antallet internasjonale møter og andre virksomheter som har sitt hovedsete i landet.

VG: Storstilt aksjon mot islamister i Tyskland

Aftenposten: Økt terrorfrykt i Tyskland

VG: – Europeiske islamister får terrortrening i Pakistan

NIS Nes: AIVD: Extreme Left more Dangerous than Extreme Right
The AIVD secret service is concerned about far left and Islamic extremism. Conversely, there is scarcely any threat from the extreme right, according to the AIVD annual report on 2008.

The AIVD warns that radical Muslims often wear a mask. The service «has observed in the past year that the well-known Salafist centres (…) express themselves more moderately in public than in closed circles. Outwardly, they try to create the impression of fostering integration of Muslims into Dutch society, while behind closed doors, polarising statements are made that could have a negative effect on society in the longer term.»

In 2008, it also «emerged that Moroccan Muslim youths are radicalising further,» though this is happening «only on a limited scale,» according to AIVD. This is mainly a matter of youngsters who, in a «radical Islamic youth culture,» see a way «of finding a connection with a group that gives them their own identity in Dutch society and a way of acquiring recognition and a positive self-image.»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂