Ekstreme islamister har hatt en helt annen gjennomføringskraft og voldskapasitet enn høyreekstreme terrorister, viser nye tall fra FFI.

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har gått gjennom 203 tilfeller av høyreekstrem terror i Vest-Europa. Arbeidet er gjort sammen med Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo.

I snitt ble seks personer drept for hvert jihadistiske angrep, mens høyreekstreme terrorangrep i snitt tok livet av én person, viser tallene.

– Jihadisme har vært en mye større og dødeligere trussel til nå, sier sjefforsker Petter Nesser ved FFI til NRK.

En forklaring på at islamistiske terrorangrep har vært mer dødelige, er at jihadister historisk sett har planlagt og angrepet i grupper.

– Jihadistene har hatt en helt annen organisering og voldskapasitet. Når jihadister for eksempel har bygget bomber, har de gjort det med en kompetanse og brukt personer med høy gjennomføringskraft, forteller Nesser.

Et eksempel er terrorangrepet i Paris i november 2015. Her ble 130 mennesker drept i løpet av en halv time i en serie koordinerte angrep i den franske hovedstaden.

Nesser sier det er en myte at høyreekstrem terror har vært i voldsom vekst, mens islamistisk terror er redusert.

– Islamistisk terror har gått ned mindre enn de fleste tror. Høyreekstrem terror har økt, men det er foreløpig en svak økning, sier Nesser.

I 36 prosent av de høyreekstreme angrepene og forsøkene har det vært stilt spørsmål om terroristens psykiske helse. Det samme er tilfelle for bare 4 prosent i islamistiske terrorsaker.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp Peder Jensens bok her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.