I høst ble tre personer knivdrept i Notre-Dame-kirken i Nice. Foto: Daniel Cole / AP / NTB.

Det har gått fem år siden de grusomme terrorangrepene som rammet Paris. Også det var en fredag, som i dag. Det føles nært i tid, og kanskje spesielt for franskmenn, som har terroren og jihadismen som en tilstedeværende trussel og dødsfare den dag i dag.

Det brutale angrepet mot Bataclan og 13. november 2015 utmerker seg som det største jihadist-angrepet i moderne fransk historie. De korte, rå oppdateringene er enkle å lete fram i arkivet.

Meldinger fra gislene i konserthuset Bataclan sier at terroristene er i ferd med å henrette gislene en etter en. Politiet har omringet bygningen. Folk har ringt ut og gitt intervjuer til radiostasjoner. En journalist var også blant publikum. Det de forteller er at det kom inn 2-3 menn, uten masker, som begynte å skyte. De holdt på 10-15 minutter og rakk å reloade tre ganger. Nå lyder det igjen eksplosjoner inne fra teateret.
   
Politiet har stormet konsertlokalet Bataclan, og det skal være ubeskrivelige scener som møter dem. Terroristene har henrettet folk på rekke og rad. Dødstallene kan komme til å stige dramatisk.

IS angrep ikke bare teateret Bataclan den skjebnesvangre kvelden for fem år siden. Fem andre steder i Paris ble det utført terrorangrep. Det var et angrep på friheten, et angrep på Europa og et angrep på selve livene vi lever. Det var menneskenes frie vilje og livsførsel som ble angrepet, og verst var angrepet på Bataclan, der 90 mennesker ble drept.

Salah Abdeslam var den eneste terroristen som kom fra angrepet med livet i behold, de øvrige ble drept eller sprengte seg i luften under aksjonen som IS påtok seg ansvaret for.

De siste fem årene har det blitt utført 20 terrorangrep på fransk jord. I tillegg har det vært 19 mislykkede angrep, mens 61 angrep har blitt avverget, oppsummerer NTB. Men de jihadistiske angrepene mot Frankrike har en lengre historie.

Femårsdagen for angrepene mot Paris kommer samtidig som Frankrike står i pågående krig mot terrorisme, og har måttet slå terroralarm en rekke ganger de siste ukene og månedene, mens franskmenn mister livet i bestialske henrettelser.
Slik oppsummerer NTB den siste tiden:
I slutten av september ble to personer alvorlig såret etter et angrep med en kjøttøks utenfor satiremagasinet Charlie Hebdos tidligere lokaler. Måneden etter ble læreren Samuel Paty drept og skåret hodet av etter at han hadde vist Muhammed-karikaturer i en historietime. Kun uker senere ble tre personer knivdrept i Notre-Dame-kirken i Nice.

– Man skulle tro at trusselen har stilnet, og at andre problemer har oppstått isteden. Men tall viser at terrortrusselen har holdt seg på et høyt nivå siden 2015, sier en fransk sikkerhetskilde, som ber om å være anonym.

I dag minnes vi ofrene for jihadistisk terror.

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.