Frankrikes statsminister Gabriel Attal ankommer president Emmanuel Macrons presse­konferanse i Elysée-palasset i Paris den 16. januar 2024. Foto: Aurelien Morissard / AP / NTB.

Etter en ukes protester fra franske bønder, som har sperret motorveier landet rundt og de siste dagene også begynt å dumpe natur­gjødsel og brenne bildekk, kunngjør Frankrikes stats­minister Gabriel Attal at regjeringen kommer bøndene i møte på flere av deres krav.

Snaut to uker etter at han overtok stats­minister­jobben som den yngste i historien, opplyste Attal etter et møte med førti bønder under et gårdsbesøk i Sør-Frankrike at regjeringen vil opprett­holde bøndenes inntekts­nivå, forenkle reglene og «forberede dem på fremtiden», melder Le Figaro.

Regjeringen kommer bøndene i møte også på konkrete punkter. Attal lovet blant annet at den vil avstå fra å gjøre landbruks­dieselen dyrere. Planen var opprinnelig å øke dieselavgiften gradvis i tiden frem mot 2030, men stats­ministeren sier at dette nå er skrinlagt.

Bøndene har også protestert mot strengere «miljøkrav», men regjeringen ser ikke ut til å ha gitt etter på det punktet, og Attal fremhevet også hensynet til «miljøet» i sin kunngjøring.

Hos bøndene råder da også en nokså mellom­fornøyd skepsis etter å ha lyttet stats­ministerens løfter. Bøndenes talsmenn sier at de bare delvis er blitt hørt, og flere tar til orde for å fortsette med protest­aksjoner, skriver Le Figaro.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.