Franske bønder blokkerer en motorvei ved Strasbourg 24. januar 2024. Foto: Jean-Francois Badias / AP / NTB

Franske bønders protester mot planlagte avgifts­økninger har spredt seg til nesten hele landet. Regjeringen er under hardt press om å innfri kravene fra bøndenes organisasjoner, som har massiv folkelig støtte.

Le Figaro skriver onsdag at bonde­opprøret nå har spredt seg til 80 av de 100 departementene (forvaltnings­områdene) i Frankrike, og metodene begrenser seg ikke til sperring av motorveier, men omfatter også brenning av bildekk og dumping av natur­gjødsel fremfor offisielle bygninger.

Regjeringen ønsker så fort som mulig å stagge den raskt voksende protesten, og har kunngjort at den allerede torsdag vil vurdere noen av kravene fra bonde­organisasjonene, som nå har valgt en hard linje mot regjeringen og truet med at situasjonen er eksplosiv.

Som i Tyskland protesterer også bøndene i Frankrike blant annet mot planlagte avgifts­økninger på landbruks­diesel.

Le Figaro har også offentlig­gjort en fersk menings­måling som viser at 89 prosent av de spurte sympatiserer med de franske bøndenes protester. Med unntak av partiet til president Emmanuel Macron er støtten nokså jevnt fordelt over hele det politiske spekteret.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.