En kvinne på en motorveibro litt sør for Pairs hilser demonstrerende bønder på traktorer mens hun vifter med franske flagg den 26. januar 2024. Foto: Christophe Ena / AP / NTB.

Frankrikes statsminister Gabriel Attal lovte i en tale torsdag 400 millioner euro ekstra til bøndene, og sa at de vil få erstatning for økningene i avgiften på landbruks­diesel som allerede er blitt betalt – etter at ytterligere varslede økninger allerede var blitt kansellert.

Med det oppfordrer de fleste landbruks­organisasjonene til å avblåse protest­aksjonene, melder Le Figaro.

I talen sin gjorde statsministeren betydelige innrømmelser overfor de franske bøndene, og ikke bare av økonomisk art. «Jeg tror ikke at en eneste bonde har noen glede av disse blokadene», sa Attal, som hadde innkalt til en pressekonferanse i et forsøk på å dempe gemyttene etter to uker med protester, der mer enn 90 bønder er blitt arrestert.

Landbruket er en viktig del av fransk identitet og av fundamental interesse for nasjonen, sa Attal, som også lovte å beskytte bøndene mot illojal konkurranse og «jungelens lov». Den franske regjeringen vil også slå ned på syntetisk kjøtt.

De to største landbruksorganisasjonene, FNSEA og Jeunes Agriculteurs, avblåser aksjonene, men legger til at de vil forbli på vakt og forvisse seg om at kunngjøringene ikke bare er tomme ord.

Statsministeren viste også en smule brodd mot EU, og at

«mange ting må forandres på europeisk nivå […] Europa må være en faktor i vernet av suvereniteten og ikke det motsatte», advarte han.

Spørsmålet er om Attal mener det han sier, eller om det er et spill for galleriet som tar sikte på å svekke velgernes appetitt på EU-skeptiske partier før EU-valget i juni.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.