CDU-leder Friedrich Merz taler til Forbundsdagen i Berlin. Foto: Bernd von Jutrczenka / DPA via AP / NTB.

Koalisjonsregjeringen til Olaf Scholz regjerer mot befolkningen i Tyskland og driver velgerne rett i armene på AfD, og det truer den demokratiske rettsstaten, mener CDU-leder Friedrich Merz.

Den flengende kritikken fra Merz ble fremført i Forbundsdagen torsdag i uken som gikk, og er omtalt i Die Welt.

Opposisjonslederen brukte debatten om regjeringens landbruksmelding til å ta et generaloppgjør med regjeringen som utgår av SPD, De grønne og FDP. Det er ikke bare i landbrukspolitikken, men også i finanspolitikken, energipolitikken og innvandringspolitikken, at regjeringen ikke lenger har flertallet i befolkningen med seg, sa Merz i parlamentet torsdag.

Merz anklaget også regjeringen for å betjene «sitt klientell» og opphøye politikken sin med «moralske pretensjoner». Det bærer galt avsted, mener CDU-lederen, som

«inntrengende og med den største bekymring» bad regjeringen om å ta bøndenes protest og folks motvilje på alvor. «Kom til besinnelse i politikken deres før landet blir uregjerlig i år.»

Merz kritiserte også den tyske regjeringen for å mistenkeliggjøre bøndenes protester som antidemokratiske, en anklage som ellers normalt er reservert AfD. Henvendt til statsminister Olaf Scholz sa Merz at «på den måten bidrar du til denne stemningen som vi nå har i landet vårt».

Når mer enn 70 prosent av de spurte i tyske meningsmålinger støtter angivelig «antidemokratiske» bønder, er det lett å tenke seg at den anklagen ikke har all verdens kraft lenger.

CDU-lederen er selv ikke i noen komfortabel situasjon i tiden frem mot neste valg til Forbundsdagen, som senest vil finne sted høsten 2025, og ber for sin syke mor. For hvordan skal han selv kunne stable på bena et styringsdyktig flertall uten AfD?

Merz sprer også memet om at AfD er farlig, men i debatten i Forbundsdagen torsdag fremførte CDU og AfD nokså likelydende argumenter.

Statsministeren var imidlertid selv ikke i Forbundsdagen for å lytte til dem, Det eneste regjeringsmedlemmet som var tilstede i debatten, var landbruksminister Cem Özdemir, skriver Die Welt.

I mellomtiden har det tyske bondelagets leder Joachim Rukwied kunngjort at bøndenes vil proteste videre i neste uke. Bøndenes kamp mot den planlagte avgiftsøkningen på landbruksdiesel fortsetter, melder Tagesshcau.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.