Ricarda Lang. Stillbilde: Die Welt.

Etter arrestasjonene av personer tilhørende Reischsbürger-bevegelsen som planla statskupp i Tyskland, mener De grønnes partileder Ricarda Lang at et forbud mot den politiske konkurrenten Alternative für Deutschland (AfD) må vurderes.

Det kom frem under en studiodebatt i regi av Die Welt onsdag, der Lang hadde selskap av CDU-leder Friedrich Merz og skribenten Leon de Winter.

Debatten streifet innom flere temaer, blant annet om den tyske regjeringen, om innvandringen er en risiko eller en mulighet, samt forslag om bruk av forskjellige forbud som virkemiddel for samfunnssikkerhet.

Det er gode grunner til å forby AfD, mente Lang, som hevdet at partiet er den «parlamentariske armen» til høyreekstremismen og har en «dyp forakt for demokratiet og i siste instans også dette landet». Det må ikke tas lett på en slik avgjørelse, men muligheten bør heller ikke være tabu, mente Lang.

I debatten tok Friedrich Merz til motmæle mot forslaget, og sa at et forbud ikke er egnet til å bekjempe holdninger. Personene som har dem, forsvinner uansett ikke og kan reorganisere seg på andre måter, la CDU-lederen til.

Dette kan ikke være en juridisk kamp, men må forbli en politisk sådan, mente Merz, som også viste til at Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) hadde vokst etter at det ble diskutert et forbud mot det partiet.

CDU-lederen har selv tatt til orde for å forby den radikale klimabevegelsen Last Generation, som etter hans oppfatning ikke handler om hverken klimaet eller demonstrasjonsretten, men snarere driver med kriminalitet og setter liv i fare.

Merz ble kritisert for ikke straks å ha kommentert nyhetene om det planlagte kuppforsøket, men repliserte at han ville avvente en orientering om saken i Forbundsdagen. «Jeg støtter meg ikke på medierapporter», sa Merz.

 

 

 

Kjøp julegavene fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.