Fra NDRs kringkastingshus i Hamburg. Foto: Wolfgang Meinhart, Hamburg / GFDL 1.2 / Wikimedia Commons.

En intern rapport fra Norddeutscher Rundfunk (NDR) viser at ni journalister i organisasjonen beskylder den regionale tyske allmennkringkasteren for politisk filtrering av journalistikken, der ledelsen fungerer som «talspersoner for departementene».

I henhold til kritikken fra journalistene, som har vært formidlet til en redaksjonskomité hos NDR, handler filtreringen om trekking av saker, massive forandringer i rapporteringen, hindring av journalistisk arbeid og nedtoning av sentral informasjon, skriver Business Insider, som har avslørt den interne rapporten.

NDR, som dekker de tyske delstatene Hamburg, Niedersachsen, Mecklenburg-Vorpommern og Schleswig-Holstein, utgjør sammen med andre regionale kringkastere (WDR, MDR etc.) kjernen i ARD, som er sammenslutningen av allmennkringkastere i Tyskland.

Vitnene, som ønsker å forbli anonyme, snakker om et «politisk filter» og en «fryktkultur» i redaksjonen.

Saken kommer kort tid etter at Business Insider også hadde avslørt alvorlig ukultur internt hos Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB), som også er en del av ARD-systemet.

Blant eksemplene på politisk filtrering hos NDR nevnes dekningen av Hans-Joachim Grotes (CDU) avgang som innenriksminister i Schleswig-Holstein i 2020. Saken, som kom til å involvere delstatens ministerpresident Daniel Günther (CDU), kunne ha satt både politiet og andre sikkerhetsmyndigheter i forlegenhet, kanskje også rettslig ansvar.

Men da en NDR-journalist hadde laget et stykke kritisk journalistikk om affæren, hadde NDRs politiske redaktør fjernet både sitater og anklager, slik at saken fremstod svært utvannet. Et senere forsøk på på intervjue Grote ble også stanset, og nettopp denne hindringen settes i et dårlig lys i NDRs intern rapport, som også konstaterer at arbeidsmiljøet i redaksjonen er giftig.

NDR avviser at det forekommer politisk filtrering, men ni uavhengige vitnesbyrd er ikke så lett å snakke seg bort fra. Ei heller rapporter om at NDR-ledelsen omtaler toppolitikere ved fornavn, som når ministerpresident Günther blir kalt for Daniel.

Den tyske filosofen Jürgen Habermas har tidligere kritisert den tyske journalistikken for i sin alminnelighet å være servil overfor makten.

Det skisserte fenomenet gjelder åpenbart ikke bare Tyskland, men det er lett å tenke seg at prisen for å ytre seg kritisk om allmennkringkasteres politiske skjevdekning fra innsiden, er høy.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.