Spor etter brann på døren til en synagoge i Oldenburg i Tyskland den 5. april 2024. Foto: Hauke-Christian Dittrich / DPA via AP / NTB.

Ukjente personer satte fredag etter­middag døren til en synagoge i Olden­burg i brann. Naboer slukket brannen raskt, og skadene ble små. Offentlig­heten i Tyskland er uansett forferdet, og politiet har styrket sikker­heten ved synagogen.

Tysklands innenriks­minister Nancy Faeser (SPD) og delstaten Nieder­sachsens innen­riks­minister Daniela Behrens (SPD) fordømmer begge hendelsen, som Faeser kaller et menneske­foraktende angrep på jøder, melder den regionale allmenn­kring­kasteren Nord­deutscher Rundfunk (NDR). Den tyske utdannings­minister Julia Willie Hamburg (De grønne) sier den er et utslag av anti­semittisme og oppfordre alle til å støtte og beskytte det jødiske samfunnet.

Ingen er pågrepet i saken, og det var tilsyne­latende ingen øyen­vitner til brann­attentatet, som politiet ifølge Der Spiegel mener fant sted i 17-tiden fredag mens synagogen var folketom. Politiet etter­forsker bredt, og den innen­landske sikkerhets­tjenesten er også involvert.

Folk som befant seg i et kultur­senter like i nærheten, oppdaget flammene og grep raskt inn for å slukke brannen.

Politikere og representanter for livssyns­samfunn i Tyskland er forferdet og har fordømt brann­attentatet unisont. Forbundet mot anti­semittisme og anti­sionisme i Oldenburg våket over synagogen fredag kveld, opplyser det tyske nyhets­magasinet.

Ildspåsettelsen skjer mot et bakteppe der 28 israelske ambassader er blitt midlertidig stengt på grunn av trusler fra Iran, som man nå frykter gjør seg klar til å angripe israelske mål.

Attentatet i Oldenburg aktualiserer trusselen fra anti­semittiske krefter i Europa, som i en slik atmosfære kan føle seg kallet til aggresjon mot jødiske mål her.

 

Kjøp «Det ufattelige var sant» av Walter Laqueur fra Document Forlag her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.