Det har vakt oppsikt at en EU-parlamentariker for SPD ble alvorlig skadd etter å ha blitt overfalt på åpen gate i Dresden.

Hendelsen fant sted fredag kveld i Dresden, hovedstaden i den østtyske delstaten Sachsen, opplyser politiet lørdag.

Fire ukjente gjerningsmenn gikk til angrep på 41 år gamle Matthias Ecke mens han hengte opp valgkamp-plakater. Ecke tilhører de tyske Sosialdemokratene SPD og stiller til gjenvalg i valget på nytt EU-parlament i juni.

Statsminister Olaf Scholz reagerer kraftig: – En trussel mot demokratiet.

SPD opplyser at Ecke måtte opereres for skadene han ble påført.

Kort tid før han ble overfalt, ble en 28 år gammel valgkampmedarbeider fra De grønne overfalt i samme gate. Tilsynelatende var det de samme gjerningsmennene som sto bak. 28-åringen var også i ferd med å henge opp plakater da han ble overfalt, men ble ikke fullt så alvorlig skadd som Ecke, ifølge politiet.

På landsbasis har antallet angrep mot politikere fra partier som er representert i den tyske nasjonalforsamlingen, doblet seg siden 2019. Det viser tall myndighetene publiserte i januar.

Mange av voldshendelsene har skjedd i det tidligere kommunistiske Øst-Tyskland, der ytre høyrepartiet Alternativ for Tyskland (AfD) har stor oppslutning.

Dermed antyder NTB at det er AfD som står bak eller har noe med angrepene å gjøre.

Det har vært flere angrep fra Antifa-medlemmer på mennesker på høyresiden, men de rapporteres ikke av mediene.

Det mest alvorlige angrepet var drapet på CDU-politikere Walther Lübcke (65) i 2019 utenfor Kassel. Lübcke ble skutt på kloss hold i hodet i sin egen hage av Stephan Ernst (47). Det var det første høyreekstreme drapet i Tyskland etter krigen, skriver BBC. Ernst fikk livsvarig.

Men mediene nevner såvidt at Tyskland opplevde en bølge av politiske drap på 70 og 80-tallet begått av RAF, som tilhørte ytre venstre.

Nå er det faren fra ytre høyre som gjelder og man snakker ugjerne om vold fra venstre. RAF hadde en støtte som gjorde at de kunne overleve på flukt i flere år.

Dersom det bevises at angrepet mot Ecke var politisk motivert, er det et alvorlig angrep på demokratiet, mener innenriksminister Nancy Faeser.

– Vi opplever en ny dimensjon av antidemokratisk vold, sier Faeser, også hun fra SPD.

– Staten må og skal reagere på dette med strenge tiltak og ytterligere beskyttelsestiltak for vårt lands demokratiske krefter, sier hun. (NTB)

Hvis Faeser utnytter situasjonen til å slå ned på «ytre høyre» kan motsetningene vokse.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.