Venstresiden i Tyskland mobiliserte massivt mot AfDs landsmøte i Essen. Det endte i vold. To politibetjenter ble alvorlig skadet og havnet på sykehus. Venstresiden føler at den har mandat til å bruke vold mot AfD.

Innenriksminister Nancy Faeser fordømmer volden på en tvetydig måte.

– Vi trenger sterke demokratiske krefter og fredelige protester mot ytre høyre-ekstremisme og rasisme. Vold kan aldri rettferdiggjøres, skriver hun på X.

Den samme dobbelthet er til stede i alle vestlige land hvor befolkningen går til høyre. Karakteristikkene plasserer lovlige parlamentariske partier utenfor folkeskikken og gir et inntrykk av at de er fredløse. Deri ligger en legitimering av vold. I Tyskland har stemmer fra de andre partiene tatt til orde for at AfD må forbys.

Likevel vokser partiet.

100.000 demonstranter hadde strømmet til Essen, ikke for å demonstrere, men for å stanse landsmøtet. Noen brukte passiv vold som sitdown, andre gikk til angrep på politiet.

Allerede tidlig om morgenen forsøkte en stor gruppe demonstranter å bryte seg gjennom sperringer som politiet har satt opp rundt messehallen.

Politiet brukte pepperspray og batonger for å holde dem tilbake. Det var på forhånd fryktet bråk, og over tusen politifolk var utplassert for å hindre at demonstrantene blokkerte inngangen for AfDs 600 delegater.

Noen av demonstrantene hadde hetter over hodet og gikk til angrep på politiet. Flere personer ble pågrepet, skriver politiet i Nordrhein-Westfalen på X/Twitter.

Og sammenstøtene mellom politi og demonstranter fortsatte gjennom lørdagen. Lørdag kveld opplyser politiet at to betjenter er fraktet til sykehus med alvorlige skader, mens sju andre politifolk er lettere skadet.

Innenriksminister Faeser tror hun har sitt på det tørre når hun bruker ordet «fredelig». Hun tror hun har ryggen fri. Men Faeser unnskylder brutal vold utført av unge migranter.

Mwafak A. (18) skal ha slått den forsvarsløse Philippos (20) til døde i byen i Nordrhein-Westfalen. Syreren kom til Tyskland i 2016 som en del av et familiegjenforeningsprogram, og han har en lang liste med forundersøkelser i politimappen sin.

Faeser legger skylden på samfunnet for dårlig integrasjon.

«Jeg tror vi må snakke mye mer om denne formen for mislykket sosial integrering.»

Denne type unnskyldninger fører til den økte oppslutningen om AfD. Når medier og politikere øker agitasjonen mot partiet, øker de polariseringen i samfunnet.

Inne i messehallen ble partiets to nåværende ledere, Alice Weidel og Tino Chrupalla, gjenvalgt.

– Vi er nummer én i øst. Vi ønsker å vinne dette valget, vi ønsker å bli større og beholde posisjonen, sa Chrupalla til delegatene.

– Har fått mange nye medlemmer

Videre sa han at medlemsmassen til partiet har økt med 60 prosent det siste halvannet året.

AfD har nå over 46.880 registrerte medlemmer, en økning på 60 prosent siden januar 2023. I løpet av den perioden har 22.000 personer meldt seg inn, mens 4000 har meldt seg ut, ifølge Chrupalla.

– Med tanke på all trakassering man må tåle som medlem av AfD, er det rett og slett et sensasjonelt tall, sa han i talen.

– Tyskland vil sørge for sitt eget endelikt hvis vi ikke skjerper oss og endelig får en slutt på denne woke hippie-galskapen, sa han.

Det utløste kraftig applaus da han sa at det vil være best for både Tyskland og Europas interesser at Ukraina verken blir en del av EU eller av Europa. (NTB)

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»! Du kan også kjøpe den som ebok her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.