Nytt

Tysk politi har gjennomført en storstilt razzia mot ekstremistiske salafistgrupper, som mistenkes for å oppildne til vold og forbindelser til terrornettverk. Nærmere tusen politibetjenter deltok i raidene mot 70 leiligheter og kommunale hus i flere delstater.

Salafistene har vært gjenstand for etterforskning siden en mann skjøt og drepte to amerikanske soldater på flyplassen i Frankfurt, angivelig etter å ha blitt påvirket av salafistisk propaganda.

Myndighetene er også bekymret over en video på nettet der en som framstår som islamist, oppfordrer til drap på journalister og medlemmer av en høyreekstrem gruppe i Nordrhein-Westfalen.

Tysk etterretning mener det fins rundt 130 personer i Tyskland som kunne tenkes å planlegge islamske angrep, deriblant 24 salafister.

Tyske myndigheter har trappet opp overvåkningen av salafistiske grupper etter en rekke voldelige sammenstøt mellom salafister og politiet. I mai gikk salafister løs på politibetjenter som beskyttet høyreradikale, anti-islamske demonstranter som bar plakater med karikaturer av den islamske profeten Muhammed, og 29 betjenter ble skadet, to alvorlig.

Det er nærmere 4000 salafister, som ønsker å etablere Sharia-lover i Europa, i Tyskland. De er imidlertid den raskest voksende islamske gruppen i landet, og tyske myndigheter frykter at de vil gjøre en minoritet av sosialt fremmedgjorte muslimer mer militante. I forbindelse med razziaene ble den viktigste salafistgruppen, Millatu Ibrahim, forbudt fordi den arbeider mot Tysklands konstitusjon.

Et av gårsdagens raid var mot den radikale predikanten Ibrahim Aboud Nagie i Köln. Nagie ble ifjor høst tiltalt for å ha offentlig oppfordret til kriminalitet og for å forstyrre den religiøse freden i landet. Tidligere i år delte en gruppe erklærte tilhengere av Nagie ut gratis eksemplarer av koranen til forbipasserende i byen Offenbach i Tyskland. Ved samme anledning postet gruppen, som kaller seg «Den sanne religion», en truende video på YouTube mot journalister som hadde skrevet kritiske artikler om den religiøse offensiven, og flere ledende politikere uttrykte bekymring over gruppens radikalisme.

NRK: Tysk offensiv mot islamister