En gruppe salafister har de siste ukene delt ut gratis eksemplarer av koranen til forbipasserende i byen Offenbach i Tyskland, men gruppens radikalisme bekymrer mange av landets politikere. Det gjør også en truende video gruppen har postet på YouTube om journalister som har skrevet kritiske artikler om gruppens religiøse offensiv.

– Ved første øyekast ser prosjektet relativt harmløst ut. En muslimsk gruppe har satt seg som mål å distribuere millioner av gratis eksemplarer av koranen, for at islams hellige bok skal finne veien inn i «alle husholdninger i Tyskland, Østerrike og Sveits», slik prosjektets tyskspråklige nettside erklærer, skriver Der Spiegel.

Gruppen, som kaller seg «Den sanne religion», er tilhengere av salafist-imamen Ibrahim Abou Nagie og har i månedsvis delt ut koran-eksemplarer i bysentra i hele Tyskland, men gjorde seg ekstra bemerket i offentligheten ved å være aktive i påskeuken. Gruppen hevder at 300.000 eksemplarer allerede er blitt distribuert.

Ledende politikere har i økende grad uttalt skeptis til prosjektet, ikke minst på grunn av Nagies radikale tolkning av islam. I fjor høst ble han tiltalt for offentlige oppfordringer til kriminalitet og til å forstyrre den religiøse fred.

I forrige uke rapporterte Die Welt at det hadde dukket opp en YouTube-video som tilsynelatende truet journalister som har skrevet kritisk om distribusjonsprosjektet. I videoen, som ble fjernet kort etter, ble det iflg Die Welt bla sagt: «Vi er besittelse av detaljer om apene og grisene som publiserer usanne rapporter om DawaFFM (Frankfurt salafistiske gruppe) og mange andre brødre og søstre. Vi sitter på mye informasjon, f.eks., vi vet hvor dere bor, vi vet hvilket fotballag dere heier på, vi har deres mobilnummer.» I videoen blir reportere fra Frankfurter Rundschau and Tagesspiegel navngitt. Die Welt skriver at videoens produsent tidligere har jobbet for Nagie.

Før de siste avsløringene ble det kjent at forlaget Ebner & Spiegel, som trykker koranene som blir distribuert, har stanset leveransene og undersøker muligheter for å oppheve kontrakten med salafistgruppen. Forlagets beslutning er en reaksjon på en økende politisk debatt om distribusjonen. Til tross for at salafistenes info-stands har vært tilstede i tyske byer i månedsvis, er det først nå politikere av alle slag har begynt å adressere Nagies misjon.

Som mange gjør det klart, er det selve salafist-bevegelsen de fleste finner kritikkverdig. Tysklands innenriksetterretning (Federal Office for the Protection of the Constitution (BfV)), anslår at det er mellom 3000 og 5000 salafister i landet. BfV i Berlin advarer om at salafistisk ideologi er tilnærmet identisk med idelogien til terroristnettverket al Qaida. At antallet tilhengere av gruppen øker i Tyskland er enda mer bekymringsfullt. Arid U., mannen som i februar ble dømt til livstidsstraff i fengsel for å ha skutt og drept to amerikanske soldater på flyplassen i Frankfurt i 2011, skal ha hatt tilknytning til salafismen.

Günter Krings, seniorpolitiker i kansler Angela Merkel’s parti Kristendemokratene, uttaler at «den aggressive kampanjen må stoppes der det er mulig. Mens distribusjon av religiøse tekster i prinsippet er akseptabelt… har de radikale salafistenes aggressive aktivisme forstyrret den religiøse freden i vårt land.»

Leder for partiet De Grønne, Cem Özdemir, er like klar i sin fordømmelse av salafistene: «Jeg har et problem med alle religiøse grupper som plasserer deres verdensanskuelse over konstitusjonen og over menneskerettighetene. Dette gjelder like mye for de salafistene som tar til orde for vold og hvis ideologi driver islamistisk terrorisme.»

Talspersoner for andre politiske partier har også uttrykt bekymring over distribueringen av koranen, mens Merkels koalisjonspartner, det næringslivvennlige Frie Demokrater, uttaler at de tviler på hvorvidt prosjektet kan forbys. Noen ledende tyske muslimske grupper har også kristisert salafistene utfra bekymring for at gruppen søker å portrettere seg selv som de eneste sanne representantene for islam i landet.

Der Spiegel: Salafists in the City
Free Koran Distributions Have Germany Concerned

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂