Seks personer ble arrestert og minst 14 skadet, hvorav én alvorlig, i et sammenstøt mellom politi og tyske fotballpøbler som søndag demonstrerte mot salafister og den islamske staten i Köln – den folkerikeste byen i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen.

Politiet, som overvåket situasjonen med helikopter og etter sigende hadde 1000 tjenestemenn i aksjon, måtte ta i bruk vannkanoner, køller og tåregass for å oppløse demonstrasjonen, som tok en svært voldelig vending, etter at det først hadde forekommet stein- og flaskekasting og bruk av fyrverkeri.

Aggresjon ble rettet ikke bare mot politiet, men også journalister.

En slik eskalering av volden har ikke vært sett i Nordrhein-Westfalen på lang tid, sa en talsmann for politiet.

«Det totale voldspotensialet var vanvittig stort, det hersket en særdeles aggressiv stemning mot politiet.»

Politiforbundet er sjokkert over omfanget av opptøyene.

Forbundet er også bekymret over den store sympatien som er blitt disse «brutale og fordrukne hordene» til del.

Demonstrasjonen ble arrangert og varslet på vanlig måte av det anti-islamske partiet Pro NRW, som hadde samlet 1500 personer til en fredelig markering, men ble overtatt av et enda større antall voldelige pøbler, hvorav flere ifølge politiet var tilreisende. En motdemonstrasjon samlet 500 personer.

Pøblene tilhører en organisasjon med høyreekstreme elementer i sine rekker kalt «Hooligans mot salafister», som har oppstått ved hjelp av internett og sosiale medier.

Demonstrasjonen ble da også preget av fremmedfiendtlige slagord. Nazi-hilsener forekom, i tillegg til påkallelser av «nasjonalsosialisme nå». Kjente nynazister var tilstede.

Kombinasjonen av fotballpøbler, høyreekstreme og sosiale medier blir av tysk politi omtalt med uttrykk som «ny dimensjon» og «nytt fenomen», og kan ifølge politiforbundets leder Arnold Plickert bli «ekstremt farlig».

Med tanke på sammenstøtene i Hamburg og Celle, kan man trygt slå fast at det ligger mye islamrelatert vold i luften i Tyskland – både internt i islam og mellom islam og innfødt befolkning.

 

Frankfurter Allgemeine: Hooligan-Demonstration in Köln endet in Gewalt
Die Welt: Polizei stoppt Hooligans mit Pfefferspray und Wasserwerfer
Die Zeit: 13 verletzte Polizisten: Tausende Fußball-Hooligans demonstrieren in Köln

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂