Sakset/Fra hofta

Tysklands innenriksminister Horst Seehofer og Hans-Georg Maassen, leder av landets sikkerhetstjeneste, presenterte ekstremisme-rapporten fra Bundesamt für Verfassungsschutz i Berlin i går. Foto Hannibal Hanschke / Reuters / Scanpix

Tyskland får stadig flere ekstremister fremgår det av en ny rapport fra landets sikkerhetstjeneste. NTB melder om flere titalls tusen høyre- og venstreekstremister – og fattige 775 ytterliggående islamister.

Har Tyskland kun 775 ytterliggående islamister? Nei, selvfølgelig ikke – landet har nesten 11.000 salafister rapporterer tyske medier fra pressekonferansen, blant andre Der Spiegel.

NTBs journalist Nils Inge Kruhaug skriver riktignok: «…ytterliggående islamister som viser vilje til å begå terrorhandlinger», men tallene som presenteres er følgende: 24.000 høyreekstremister, 29.500 venstreekstremister, og altså 775 islamister.

Kruhaug sammenligner epler og pærer. Ifølge Spiegel skiller Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) mellom ekstremister og voldsberedte ekstremister. Det finnes 9.000 voldsberedte (gewaltbereite) venstreekstreme, og 12.700 ditto høyreekstreme. Det er altså disse tallene som skal kunne sammenholdes med de 775 ytterliggående islamistene – forøvrig en vekst på 275, eller mer enn 50 prosent på ett år.

Kruhaug velger det minste tallet (775) når han omtaler islamistene. De 11.000 salafistene nevner han ikke i det hele tatt, selv om det er dette tallet som er sammenlignbart med de øvrige han presenterer.

Han noterer økningen, men passer på å avdramatisere med at «flere av dem sitter bak lås og slå». Ingen særlig trussel der, altså. Knapt nevneverdig, og følgelig plassert helt til slutt i artikkelen.

Men det er faktisk islamistene som øker mest; over 10 prosent økning i antall salafister, og, som nevnt, over 50 prosent økning i terrorberedte islamister. Det er et opplagt nyhetspoeng, men Kruhaug ser det ikke. Eller vil ikke se det?

Die Welt så det, og presenterte denne tittelen: Mehr Salafisten, mehr Reichsbürger, mehr linke Gewalt in Deutschland

Mer vold fra venstresiden, skriver Welt. Sikkerhetstjenesten noterte 1.648 tilfeller av venstreekstrem vold i Tyskland i fjor, en vekst på 37 prosent fra 2016.

I tillegg økte venstreekstreme voldshandlinger mot politi og sikkerhetsstyrker enda mer; opp 65 prosent til totalt 1.135 tilfeller, skriver Spiegel.

Samtidig sank antall tilfeller av høyreekstrem vold kraftig; fra 1.600 til 1.054 (- 35 prosent), men Kruhaug passer på å nevne at «En medvirkende årsak til dette, var trolig at mange asylmottak ble nedlagt.» Underforstått: Dette er en tilfeldig, situasjonsbestemt nedgang. Ingenting å legge brett på.

Han setter også likhetstegn mellom høyreekstrem vold og «rasistisk motiverte voldshandlinger» uten å klargjøre hvorfor. Hverken Welt eller Spiegel nevner overhodet ordet «rasistisk» i sin rapportering.

At venstre-vold stiger med 37 prosent er et opplagt nyhetspoeng, men Kruhaug er blind på det øyet. Han nevner overhodet ikke den kraftige økningen i venstreekstrem vold.

NTBs artikkel in extenso:

Stadig flere tyskere har ekstreme holdninger

NTB-DPA
Ekstreme politiske holdninger blir stadig mer utbredt i Tyskland, går det fram av en fersk rapport fra landets sikkerhetstjeneste (BfV).

Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) registrerte i fjor 126.000 tyskere med ekstreme politiske holdninger, og dette var en økning på 9 prosent fra året før.

– Etter min mening er dette et svært høyt antall, sa BfVs leder Hans-Georg Maassen da han la fram rapporten tirsdag.

Ifølge rapporten var det i juni i fjor 24.000 høyreekstremister i Tyskland, 900 flere enn på samme tid året før. Antallet svorne nynazister økte i samme periode fra 540 til 600, ifølge BfV.

Til tross for at stadig flere gir uttrykk for høyreekstreme holdninger, falt likevel antallet rasistisk motiverte voldshandlinger med 35 prosent. En medvirkende årsak til dette, var trolig at mange asylmottak ble nedlagt. Slike mottak var tidligere ofte gjenstand for angrep.

Antallet venstreekstremister økte med 4 prosent til 29.500, mens antallet tyskere som sverger til en eller annen gruppe innen den såkalte Reichsbürger-bevegelsen, som ikke anerkjenner tyske myndigheter, økte fra 12.800 til 16.500.

Antallet ytterliggående islamister som viser vilje til å begå terrorhandlinger, økte fra 500 til 775, men flere av dem sitter bak lås og slå, går det videre fram av rapporten fra den tyske sikkerhetstjenesten.

Man kan også reflektere over at den tyske sikkerhetstjenesten mener det finnes 11.000 radikale islamister, men at kun 775 betraktes som voldelige. Det lyder mest som ønsketenkning.

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!