Antallet falske høyreekstreme kontoer er blitt så mange at myndighetene har måttet ta grep for ikke å overvåke seg selv.

Hundrevis av radikale nazister og høyreekstreme på nettet er tyske etterretningsagenter. Mange av dem kan til og med oppfordre til hat og vold.

Agentene som en gang var avhengig av å ta en øl med og sosialisere seg i miljøer tilhørende den ekstreme høyresiden, har flyttet virksomheten til sosiale medier.

Tyske Verfassungsschutz (BfV), sikkerhetstjenesten for innenriks politisk overvåkning, hevder at disse kontoene ikke bare er nødvendig for å innhente informasjon, de er fremtidens informasjonsinnsamling. Kritikerne sier at de kan fremme og oppmuntre til radikalisme, skriver den tyske avisen Süddeutshce Zeitung.

Ifølge avisen har Tyskland siden 2019 investert tungt i «virtuelle agenter». De ansetter spioner som har i oppgave å holde øye med høyre- og venstreekstreme, samt islamister og den «konspirasjonsideologiske» scenen.

Avsløringen av BfVs aktiviteter kommer etter at tyske myndigheter har stemplet høyreekstremisme som en større trussel mot landet enn venstreekstremister og radikal islam. 

Innenriksminister Nancy Faeser – forhenværende gjesteskribent for magasinet Antifa – har lansert en tipunktsplan for å bekjempe «høyreekstremisme». Hun hevdes i likhet med Biden-administrasjonen i USA, å ha snudd den innenlandske sikkerhetstjenesten mot politiske motstandere og stemplet dem som terrortrusler og fare for demokratiet. 

I Tysklands tilfelle overvåkes det konservative opposisjonspartiet Alternativ for Tyskland (AfD) i noen delstater. Medlemskap i partiet er eneste forutsetning for at agenter skal kunne lese e-post og avlytte private telefonsamtaler.

Det skal være så mange falske høyreekstreme kontoer på sosiale medier at de ulike deler av etterretningen har måttet utveksle informasjon seg imellom for å unngå å overvåke seg selv.

Også i Norge:

LO-lederen betegner strøm­demonstrantene som «ytre høyre»

 

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.