Sakset/Fra hofta

Over hele Europa er myndighetene avhengige av å ha en skarp kniv i skuffen i tilfelle krisesituasjoner. Tysklands spesielle historie gjør at myndighetene har svært lav toleranse for nasjonalisme og kaller det høyreekstremisme. Det styrker ikke akkurat innsatsviljen og kampmoralen. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Scanpix

Tyske myndigheter har foretatt en gjennomgang av politi, toll og etterretning som angivelig skal vise at det er høyreekstreme innen deres rekker. Men ser man nærmere på tallene er de små og det foreligger ingen nærmere definisjon på hva som kvalifiserer til klassifikasjonen «høyreekstrem». Vi har en mistanke at det ikke skal mye til.

Tyskland er ved å gjenopplive noe av hysteriet som preget Det tredje riket og DDR: Mistenksomhet og mistro. Det er ikke tgunstig for tilliten i et sivilsamfunn.

Et konkret eksempel: En person vi kjenner bosatt i Berlin tok taxi hjem. Han var i bedugget tilstand. Sjåføren spilte arabiske leksjoner i bilen og passasjeren synes han hadde rett til å slippe det. I stedet begynner sjåføren å misjonere. Passasjeren reagerte og fortalte ham at han ville ha seg frabedt misjonering for en religion han ikke hadde mye til overs for.

Det utviklet seg til kjekleri. Passasjeren var glad for at turen var over. Men det var den ikke. Noen timer senere, midt på natta, banker det på døren. Utenfor står fire politifolk. De tar ham med til stasjonen. Han var anmeldt for hatefull tale.

Denne historien sier en hel del om dagens Tyskland. Et heller usunt klima. Når de som har oppdratt dagens politi begynner å snakke om høyreekstreme er det all grunn til skepsis.

Det har vært 377 tilfeller siden 2017 blant 300.000 ansatte, et forsvinnende lavt tall. Tror virkelig myndighetene at folk svarer ærlig på et spørreskjema som skal finne ut som de er anløpne?

Rapporten bygger blant annet på en spørreundersøkelse blant 300.000 ansatte der de måtte svare på spørsmål om egne sympatier og antipatier, holdninger og meninger.

Selvfølgelig følger de med på sosiale medier og ser hva folk har delt. Her skal det nok ikke så mye til, hvis man deler feil video eller artikkel.

Det er bare å dra nettet strammere til hvis man vil øke kvoten. Innenriksminister Horst Seehofer er helt med på notene.

Han understreket at hvert eneste tilfelle som oppdages, er «skammelig», og at det får følger for dem det gjelder.

Dette er gamle toner. Tjenestemenn er en skam for staten og får avskjed. Slik skaper man frykt, men neppe lojalitet. Burde ikke en tysk minister vite det?

De fleste av de 377 tilfellene dreier seg om ansatte som har delt nazistiske, høyreekstreme og grovt rasistiske slagord eller symboler i sosiale medier. Bare to av dem som er avslørt, kan ifølge rapporten knyttes til høyreekstreme grupper.

To tilfeller av 377, to medlemskap blant 300.000! Er dette et stort problem? Det synes snarere som om frengangsmåten vil skape det man forsøker å unngå.

Man har begynt med razziaer mot politifolks privatboliger.

Tysk politi gjennomførte i forrige måned en storaksjon mot kollegaer som var anklaget for å spre høyreekstrem propaganda, inkludert hakekors og bilder av Adolf Hitler.

Over 200 politifolk deltok i aksjonen mot 34 politistasjoner og private hjem. 30 politifolk ble suspendert, mistenkt for å ha spredt høyreekstrem propaganda i chattegrupper på internett.

Hvor mange politifolk sprer bilder av Adolf Hitler? Det må være en usdevanlig dum politi.  Vi savner eksempler på «høyreekstrem propaganda», men får det ikke.

En tidligere politimann som sender trusler er unntaket:

I juli ble en tidligere politimann med nynazistiske sympatier og kona hans pågrepet, mistenkt for å ha sendt trusselbrev til en rekke politikere og andre offentlige skikkelser i Tyskland.

Det var en episode for en stund siden som ble lagt merke til:

Noen uker tidligere oppløste Tysklands forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer en avdeling innen de tyske spesialstyrkene, etter at det ble kjent at flere av medlemmer hadde høyreekstreme sympatier.

Men inntrykket vi satt igjen med var at dette var soldater som fryktet samfunnskollaps og de forberedte seg på å steppe inn i en krisesituasjon. Patriotisme og fedrelandskjærlighet er høyreekstremt i Merkels Tyskland.

Hun får det politiet hun fortjener.

 

 

Kjøp Peder Jensens bok her!

Kjøp Klanen her!