«Imam Meti» poserer med kniv på en av sine mange videoer i sosiale medier. Stillbilde: Privat / Bild.

«Imamen» som hyllet politi­draps­mannen i Mannheim, er av tyske sikkerhets­myndig­heter blitt identifisert som den 35 år gamle serbiske stats­borgeren Muhamed R. – det rapporterer flere tyske medier.

35-åringen ble født i 1988 i Pristina, som i dag er hovedstaden i Kosovo, og bodde i Tyskland fra 1991 til 2019, skriver Der Spiegel.

I strid med det som tidligere er blitt rapportert, var han kjent for myndighetene:

35-åringen har vært i myndighetenes søkelys i lengre tid. Ifølge sikkerhets­kretser har han allerede tidligere spredt en rekke videoer med islamistisk og antisemittisk innhold. På slutten av fjoråret skal han for eksempel ha oppfordret folk til å reise til Israel og angripe den israelske staten.

Han var heller ikke ustraffet:

I 2018 utstedte tingretten i Hamburg en summarisk straffedom mot ham for motstand mot politi­tjeneste­menn i forbindelse med fornærmende atferd og forsettlig legems­beskadigelse.

Nå viser det seg at Muhamed R. høyst sannsynlig er i trygghet fra tyske myndigheter. Ifølge Bild oppholder 35-åringen seg i Serbia, nærmere bestemt på en klinikk i Niška Banja.

Den tyske avisen har analysert bilder og digitale spor etter «imamen», som har operert under forskjellige identiteter som Meta, Meti, Mehti og Muhammed Mahti.

I to år har dataene pekt mot et opphold på Balkan – på en klinikk i den serbiske kurbyen Niška Banja.

Han kan neppe straffe­forfølges av det tyske retts­system­et der. Selv om han begår en rekke lovbrudd i internett­video­ene sine, som oppfordring til hat og oppfordring til og hyllest av forbrytelser.

Det er uhyre vanskelig å få serbiske borgere utlevert fra Serbia, som har kansellert en rekke bilaterale avtaler om utlevering med vestlige land (men har inngått en med Kina).

Muhamed R. virker mentalt ustabil:

I en video danser han til orientalsk musikk, med et bilde av den morderiske konsentrasjons­leir­legen Josef Mengele lagt foran seg, sammen med flaggene til Israel og Aserbajdsjan med avførings-emojier. I et annet spytter han på det israelske flagget mens han holder en mobil­telefon med et bilde av Hitler.

Han hevder i stormanns­galskap at han har oppdaget den sanne Koranen – i en app som Gud har installert direkte på hans iPhone, og som inneholder den eneste sanne Koranen: «Denne Koranen jeg har her, dette er den ekte Koranen. Araberne har forfalsket Koranen, men Gud har beskyttet Koranen på tysk, ikke på arabisk, så nå må du oversette den tyske Koranen til arabisk.»

Men han fortsetter å spre sin propaganda:

Verken myndighetene eller leverandørene har ennå blokkert kanalene hans på sosiale medier. Og han har ganske mange fans i kommentar­feltene…

Selv om videoen med hyllesten av politi­draps­mannen er tatt ned fra TikTok, ligger det fremdeles andre propaganda­videoer av «imamen» på det Kina-kontrollerte sosiale mediet, opplyser Frankfurter Allgemeine.

Selskapet sier til den tyske avisen at det jobber med å filtrere bort innhold og at de har 837 tysk­talende ansatte som utfører slike oppgaver.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.