Stillbilde fra video: X.

Sulaiman A. (25), afghaneren som nylig drepte politi­mannen Rouvel L. (29) under et islam­kritisk arrangement med Michael Stürzenberger i Mannheim, kom til Tyskland i 2013 og fikk avslag på asylsøknaden i 2014, men ble aldri uttransportert fra landet.

Det går frem av informasjon fra offisielle tyske dokumenter som Die Welt har fått innsyn i.

Han var først registrert i Frankfurt am Main, men flyttet senere til Bergstrasse-distriktet, nord for Mannheim. I Bensheim fullførte han en utvidet videregående skole i 2017. På fritiden trente A. kampsporten taekwondo. Han fikk avslag på asylsøknaden sin i juli 2014, men ble ikke deportert.

Siden fikk den unge afghaneren lovlig opphold av tyske myndigheter:

Ni år senere innvilget myndighetene ham midlertidig oppholds­tillatelse etter oppholds­loven § 28. Ifølge denne hadde A. et barn med en kvinne i Tyskland som har tysk stats­borger­skap, og som A. etter alt å dømme har omsorgen for – dette var tilstrekkelig til å gi rett til opphold.

Tegn til radikalisering forelå før oppholds­tillatelsen ble gitt:

Bilder Die Welt har tilgang til, viser at afghaneren endret utseende betydelig mellom 2020 og 2023 – og fikk fullskjegg.

Den tyske avisen har imidlertid funnet flere indikasjoner på at 25-åringen er islamist, og knytter ham til en konto på YouTube der det ble offentliggjort Taliban-propaganda. Brukeren har samme navn som drapsmannen og har tilknytning til Mannheim, og lastet nylig opp en rekke videoer.

De fleste av disse var videoer av den afghanske predikanten Ahmad Zahir Aslamiyar. Ifølge medie­rapporter var Aslamiyar en gang en Taliban-kommandant og ble drept i kamp. Han regnes som en martyr i islamistiske kretser. I dag deles videoene og lyd­meldingene hans også på kanalene til «Den islamske stats­provinsen Khorasan» (ISPK). Sikkerhets­myndig­hetene anser IS-avleggeren som en av de farligste terror­organisasjon­ene i verden.

I en video fra den påståtte kontoen til Sulaiman A. oppfordret Aslamiyar til krig mot Vesten. Lørdag var den – i likhet med dusinvis av andre videoer fra kontoen – plutselig ikke lenger tilgjengelig. Kanalens profilbilde forsvant også – tidligere kunne den islamske tros­bekjennelsen gjenkjennes på en hvit bakgrunn. Ble innholdet fjernet fra nettet på oppfordring fra etter­forskerne?

Påtalemyndigheten holder kortene tett til brystet og sier ingenting, men det er blitt beslaglagt datautstyr fra Sulaiman A.

Videoer som ble tatt opp på åstedet i Mannheim, tyder også på et islamistisk motiv:

A. angrep åpenbart Stürzen­berger med overlegg. Før angrepet med kniven hadde han fått med seg islam-motstanderens synspunkter, noe som kunne sees på politikerens stream.

25-åringen var ukjent for sikkerhets­myndig­hetene. Hvis det bekreftes at 25-åringen hadde spredt jihad-propaganda på nettet, får de et forklarings­problem.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.