Annalena Baerbock. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB.

Den 25 år gamle afghaneren Sulaiman A.s brutale kniv­angrep på den tyske politi­mann­en Rouven L. under et islam­kritisk arrangement i Mannheim fredag, som endte med at denne døde av skadene, har rystet tysk offentlighet.

25-åringen hadde fått avslag på asyl­søknad­en i 2014, men fikk likevel opphold i Tyskland ni år senere.

Etter angrepet har historikeren Andreas Rödder fremholdt at jo mer synlige problemene relatert til inn­vandring­en blir, desto sterke blir opp­slutning­en om partier som lover en løsning på den saken. – Jeg tviler på at de sentrums­orienterte partiene har forstått hva som er i gjære her, sier Rödder.

En som vil unngå politiske konsekvenser av politi­drap­et i Mannheim, er Tysklands utenriks­minister Annalena Baerbock (De grønne), som advarer mot å bruke drapet som påskudd til en debatt om strengere migrasjons­politikk. Noe slikt ville være «full­stendig kontra­produktivt» og splitte samfunnet, hevdet hun mandag under et debatt­møte i regi av avisen Rheinische Post i Düssel­dorf mandag kveld.

Redaktions­Netzwerk Deutschland (RND), et medie­konglomerat av mer enn 60 aviser der det sosial­demokratiske partiet (SPD) er den største eieren, skriver:

«Hvis målet til ekstremister – enten det er høyre­ekstremist­er eller islamister – er å splitte frie samfunn, må svaret være at vi som samfunn svarer på dette i felles­skap», advarte Baerbock. Splittende diskusjoner er etter hennes mening ikke på sin plass.

Den tyske statsrådens formaning ledsages av en program­erklæring:

«Jeg ble selvfølgelig dypt berørt av dette», sa ministeren om den blodige handlingen i Mannheim. Hele samfunnet må nå gjøre det klart at det ikke aksepterer «at vårt demokrati ødelegges med hat og hets, med vold, med draps­forsett».

Jens Spahn advarer på sin side mot et bestemt islam:

CDUs nestleder Jens Spahn skrev på X, uten direkte henvisning til lovbruddet og gjernings­mann­en: «Et islam som ikke deler våre verdier og avviser vårt liberale samfunn, hører ikke hjemme i Tyskland.»

Tysklands tidligere innenriks­minister Horst Seehofer (CSU) var mer kategorisk i 2018, da han fastslo at «islam hører ikke hjemme i Tyskland». Statsråden fikk raskt korreks av daværende regjerings­sjef Angela Merkel, men fikk støtte av 76 prosent av de spurte i en menings­måling.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.