Migranter fra Eritrea, Libya og Sudan som befinner seg i en trebåt nord for kysten av Libya, blir plukket opp av den spanske NGO-en Open Arms den 17. juni 2023. Foto: Joan Mateu Parra / AP / NTB.

Fremtidige asylsøkere til Europa bør transporteres til Ghana, Rwanda eller europeiske land utenfor EU, sier den tyske toppolitikeren Jens Spahn – medlem av sentral­styret og tidligere nest­leder i CDU, medlem av Forbund­sdagen siden 2002 og tidligere statsråd i Angela Merkels fjerde regjering.

«Hvis vi gjennomfører dette konsekvent i fire, seks eller åtte uker, vil tallene reduseres dramatisk», sier Spahn i et intervju med Neue Osnabrücker Zeitung. «Mange vil ikke engang legge ut på reisen så snart det blir klart at de vil bli ført til et trygt tredjeland innen 48 timer», tror CDU-toppen.

Forslaget om tredjeland er kjernen i migrasjons­konseptet i utkastet til nytt prinsipprogram for CDU. Målet skal være «overens­komster der flyktninger kan få en asyl­prosess der og forbli i trygghet der hvis beskyttelse innvilges», sier Spahn. «Rwanda ville vel være rede til det. Muligens også Ghana. Vi burde også snakke med øst­europeiske land som Georgia og Moldova.

Genève-konvensjonen sier ikke at beskyttelse må gis i EU, presiserer Spahn, som tilsyne­latende tenker seg at dette kan bli en løsning på asyl­politikken i unionen.

Hvis Tyskland går hardt inn for dette i Europa, «vil det få flertall og det kan gjennomføres av en koalisjon av villige», sier Spahn.

På den måten vil oppslutningen om «radikale» partier også avta, tror CDU-toppen.

Spahn følger dermed i fotsporene til regjeringer både i Danmark, Storbritannia og Italia, som alle har tatt til orde for det samme – men også støtt på politiske, rettslige, administrative og praktiske problemer med å få det til.

Storbritannias statsminister Rishi Sunak gav lørdag ny aktualitet til saken, da han talte under Fratelli d’Italias (FdI) årlige politiske festival «Atreju» i Roma, der han hyllet Italias statsminister Giorgia Meloni for å ha vist europeisk lederskap i migrasjons­politikken, og de to omfavnet hverandre etter talen hans.

Europa opplever for tiden et stemnings­skifte i migrasjons­politikken, der det også kommer nye toner fra tidligere ekstremt innvandrings­liberale land som Sverige og Tyskland.

CDU sitter for tiden ikke i regjering i Tyskland, etter at en koalisjon av det sosial­demokratiske partiet SPD, det fridemokratiske partiet FDP og de grønne fikk flertall ved valget i 2021. Men statsminister Olaf Scholz’ (SPD) regjering er svært upopulær og knaker i sammen­føyningene. Et nyvalg i Tyskland før 2025 er derfor ikke utenkelig.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.