Tysk politi snakker med asylsøkere ved grensen til Polen, november 2023. AP Photo/Markus Schreiber, File

I Tyskland vil regjeringen nå undersøke muligheter for å etablere asylleirer i utlandet.

Tyskernes holdning til asylleirer i utlandet i ferd med å endre seg. Dette er ikke lenger et ikke-tema slik det tidligere har vært.

Nå ser man etter en mer drastisk løsning på landets store og voksende problemer med tilstrømning av asylsøkere.

Regjeringen ønsker å undersøke om en slik ordning er mulig, ifølge DPA.

Det tyske nyhetsbyrået gjengir tirsdag det som oppgis å være en del av slutterklæringen under mandagens konferanse mellom statsminister Olaf Scholz og landets 16 delstatsministre.

NTB-TT-DPA melder om saken.

«Den føderale regjeringen vil undersøke hvorvidt beskyttelsesbehovet til flyktninger i framtiden også kan bli bestemt i transitt eller i tredjeland, i tråd med Genève-konvensjonene og Den europeiske menneskerettskonvensjonen», lyder teksten ifølge deltakere som DPA har snakket med.

– Må diskuteres

De tre regjeringspartiene – SPD, FDP og De grønne – ble allerede under regjeringsforhandlingene enige om at de ville undersøke om det er mulig å gjennomføre asylsøknadsprosesser i tredje land i «særskilte tilfeller» uten at det bryter med internasjonal rett.

I helgen kom dessuten en av toppene i sosialdemokratiske SPD med et klart signal om at noe er på gang.

– Vi inngår migrasjonsavtaler med flere land (i Afrika), og om det til sist innebærer at man til og med kan gjennomføre asylprosessen der, så er det noe vi må diskutere, sa SPDs generalsekretær Lars Klingbeil til TV-kanalen ZDF.

Nei fra Brussel

Men EU-kommisjonen i Brussel sier fortsatt nei. Der er asylleire noe man ikke vil høre snakk om.

– Vår mening er klar: Nåværende EU-rett gjelder bare for asylsøknader på EU-landenes territorium, ikke utenfor, fastslo EU-kommisjonens talskvinne Anita Hipper mandag.

I Danmark har regjeringen tatt til orde for å sende asylsøkere til Rwanda og la dem vente der inntil søknaden er behandlet, men planen er ikke satt ut i livet.

Italia har på sin side inngått en avtale med Albania om å sende asylsøkere dit. Avtalen ble undertegnet mandag.

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.