De tyske delstatenes innenriksministre vil sette en stopper for anonyme kontoer på sosiale medier. Kombinert med mer overvåkning og strengere lover er målet å forhindre «desinformasjon» og «hat».

Tysklands føderale innenriksminister Nancy Faeser (SPD) er en av pådriverne bak denne kampanjen. Tiltak ble diskutert på en konferanse mellom delstatenes innenriksministre nylig, skriver Remix News.

Joachim Herrmann er innenriksminister i Bayern, og krever at brukere av sosiale medier kun kan bruke sitt eget navn. Dermed blir det i praksis ulovlig å opprette anonyme kontoer.

– Det behøves flere tiltak mot villedende og påviselig falsk informasjon.

Ministrene vil også stille strengere krav til eierne av de sosiale plattformene, som blant annet skal tvinges til å utlevere ukryptert materiale til myndighetene hvis en bruker etterforskes for meningsforbrytelser.

– Hatkriminalitet på internet utgjør en stor fare for den fredelige sameksistensen i et fritt, åpent og demokratisk samfunn. For å bekjempe slik hatkriminalitet er også datalagring nødvendig, sier Nancy Faeser.

Faeser, som representerer det sosialdemokratiske partiet, ble tidligere i år anklaget for å ha skrevet en artikkel for en publikasjon utgitt av den venstreekstremistiske grupperingen Antifa.

I mars sa Faeser til en gruppe journalister i Berlin at ytre høyre utgjør den største trusselen mot det tyske demokratiet, og at tøffe tiltak var nødvendig:

– Vi vil ødelegge ytre høyre-nettverk.

Tysk sikkerhetstjeneste sa samtidig at de overvåket partiet Alternative für Deutschland som mulige ekstremister.

Uten anonymitet må brukere av sosiale medier være svært forsiktige med hva de skriver, for det har blitt stadig lettere å bli anmeldt for hatprat og annen såkalt hatkriminalitet.

Hatytringer og meningsforbrytelser kan for eksempel være å hevde at menn ikke kan bli kvinner eller bli mødre, slik Christina Ellingsen nylig opplevde.

Sa at menn ikke er kvinner, ble avhørt av politiet i fire timer

Kjøp billetter her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.