NTB

«Utlendingene ut, Tyskland for tyskere!» ropte tyske ungdommer over en populær technolåt på ferieøya Sylt i Nordsjøen. Statsminister Olaf Scholz er opprørt.

Mobilvideoen har også skapt raseri blant lokalbefolkningen, skriver en rekke tyske medier, blant annet Der Spiegel.

– Slike utsagn er motbydelige, rett og slett uakseptable. Det må ikke være noe uklarheter om dette. Derfor er det riktig at alle våre anstrengelser er rettet mot å forhindre at slike ting spres, sier statsministeren.

Klippet er bare noen få sekunder langt, men begynte å spre seg torsdag. Det viser unge menn og kvinner på en pub i Kampen på Sylt som roper slagordene over låten «L’amour Toujours» av Gigi D’Agostino. En mann ser ut til å lage Hitler-bart med fingrene sine.

Politiet etterforsker

Badebyen er populær blant den tyske overklassen. Politiet har startet en etterforskning, ettersom hatkriminalitet og nazistiske symboler er forbudt etter tysk lov. Politiet mener at en av festdeltakerne prøvde seg på noe som ligner en Hitler-hilsen.

Også eierne av puben har tatt avstand fra videoen og varsler at de kjenner identitetene til personene det gjelder.

«Prosecco-nazister»

Roping av rasistiske slagord til Gigi D’Agostino-låten har vært et problem i flere tyske delstater. Den 20 år gamle slageren er av uforståelige grunner blitt en slags hymne for ytre høyre-grupperinger i Tyskland.

Bildene fra Sylt av pent sommerkledde ungdommer med solbriller og champagneglass bryter litt med de stereotypiene som Tyskland er vant til i beskrivelsen av ytre høyre. Videoen har fått veteranpolitikeren Jürgen Trittin fra De grønne til å ta i bruk beskrivelsen «prosecco-nazister».

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.