Jødehatet på ytre venstre som vi i disse dager ser demonstrert på en rekke vestlige universiteter og blant oppfanatiserte ungdommer, minner meg om nazistene i gamle dager – den bevegelsen og ideologien som jeg skrev min hovedoppgave om på universitetet.

Nazismens morderiske jødehat har fått nesten alle til å plassere bevegelsen på ytre høyre fløy, fordi venstresiden var de snille som aldri kunne gjøre noe slikt. Men nazistene selv betraktet seg som sosialister og bør med rette kategoriseres som et venstrefenomen – om enn av en annen type enn kommunistene og sosialdemokratene.

Når vi i dag ser jødehatet blomstre blant «progressive», «antikapitalister», marxister, sosialister og kommunister, er det kanskje lettere å forstå hvordan Hitler-bevegelsen kunne kombinere sosialisme med antisemittisme.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.