Tyskland har midlertidig trukket tilbake AfDs betegnelse som «bekreftet høyreekstremt», men press fra Trump-administrasjonen i USA kan ha spilt en rolle i denne beslutningen. Dette melder Remix News.
Tysklands innenlandske spionbyrå har suspendert autoritære overvåkingsmetoder av det høyreorienterte partiet Alternativ for Tyskland (AfD).
Det tyske føderale kontoret for beskyttelse av grunnloven (BfV), landets mektige innenlandske spionbyrå, hadde stemplet AfD som en «bekreftet høyreekstrem organisasjon» før de suspenderte denne betegnelsen noen dager seinere. Hovedbegrunnelsen var at AfD anker betegnelsen inn for retten, og at BfV ville vente med å avgjøre om betegnelsen skulle opprettholdes til denne ankesaken var avsluttet.
Tysklands allierte, USA, kritiserte imidlertid umiddelbart utpekingen i skarpe ordelag. Ledende medlemmer av Trump-administrasjonen uttalte seg om saken.
Utenriksminister Marco Rubio kommenterte på X at «Tyskland har nettopp gitt sin spionbyrå nye fullmakter til å overvåke opposisjonen. Det er ikke demokrati – det er tyranni i forkledning. Det virkelig ekstremistiske er ikke det populære AfD – som ble nummer to i det nylige valget – men snarere etablissementets livsfarlige innvandringspolitikk med åpne grenser, som AfD er imot. Tyskland bør reversere kursen».
Visepresident JD Vance skrev på X at «AfD er det mest populære partiet i Tyskland, og det klart mest representative for Øst-Tyskland. Nå forsøker byråkratene å ødelegge det. Vesten rev Berlinmuren sammen. Og den er blitt bygget opp igjen – ikke av sovjeterne eller russerne, men av det tyske etablissementet».
Tyskland: AfD skal midlertidig ikke kalles «høyreekstremt» av sikkerhetstjenesten
Senator Tom Cotton, leder for den mektige etterretningskomiteen i det amerikanske senatet, ba deretter Director of National Intelligence Tulsi Gabbard (DNI) om å suspendere etterretningssamarbeidet mellom USA og Tyskland.
Ifølge Cotton minner de tyske myndighetenes politisk motiverte overvåkingsvirksomhet om metoder som brukes av diktaturer, og som ikke sømmer seg for en demokratisk alliert.
«I stedet for å forsøke å undergrave AfD ved hjelp av autoritære staters verktøy, burde Tysklands påtroppende regjering kanskje heller vurdere hvorfor AfD fortsetter å vinne fram», skrev han.
AfD er i dag det største opposisjonspartiet i landet, og for første gang noensinne lå partiet nylig på førsteplass i meningsmålingene.
Utviklingen har også skapt stor oppstandelse i Tyskland. Alice Weidel, medformann i AfD, sa at amerikansk press lå bak BfVs tilbaketrekking av merkelappen på AfD. I tillegg sa Joachim Steinhöfel, en advokat som forsvarer ytringsfriheten, til NIUS at BfVs trekk er «en fullstendig kapitulasjon fra den tyske innenlandske etterretningstjenesten».
Han påpekte også at USAs innflytelse var avgjørende. «Vi må også takke amerikanerne for å ha utøvd et massivt press», la han til.
Tyskland er ofte avhengig av eksterne partnere for å spionere på sine egne borgere, ettersom Tyskland har svært strenge personvernlover. NSA antas å være spesielt aktive når det gjelder å overvåke tyskere. Derfor kunne en eventuell amerikansk tilbaketrekning fra etterretningsdelingen ha vært katastrofal for Tyskland.
Den midlertidige fjerningen av betegnelsen ble ønsket varmt velkommen av AfD, ettersom det gir partiet pusterom. Betegnelsen ville ha gitt BfV lovlige midler til å overvåke hele partiet og dets medlemmer uten ransakingsordre, inkludert å lese e-poster og chatter, samt å oversvømme partiet med informanter.
Nå tvinges tysk etterretning til å revurdere sin overvåkingspolitikk etter hvert som den politiske splittelsen vokser. Men hvis ankedomstolen gir BfV medhold i at AfD kan stemples som høyreekstremt, kan det samme problemet dukke opp igjen.
Remix News skriver at det er uklart hvor lang tid denne ankeprosessen vil ta, om det er måneder eller år, men det er et voksende kor fra Tysklands venstreside for å forby hele AfD. Hvis det skjer, kan spenningen mellom USA og Tyskland stige til nye høyder.