Nytt

Det radikale islamistmiljøet vokser og brer seg i hele Tyskland. Ikke bare stiger antallet salafister, de er også mer spredd utover hele landet. Å overvåke dem blir stadig vanskeligere.

Antallet har økt alarmerende raskt. Fra 3.800 til 9.700 salafister på fem år, ifølge den tyske sikkerhetstjenesten. I slutten av oktober var anslaget 9.200, så takten er i øyeblikket omlag 200 nye salafister per måned.

Salafisme er ikke lett å definere, men det er uansett snakk om muslimsk fundamentalisme. I Norge er både Profetens Ummah og Islam Net tilhengere av ulike salafistiske retninger.

Sjefen for Tysklands sikkerhetstjeneste (Bundesamtes für Verfassungsschutz) Hans-Georg Maassen advarer i et intervju med nyhetsbyrået dpa om at salafist-scenen i landet er i rask endring. Han uttaler seg nesten tre uker etter angrepet mot julemarkedet i Berlin, begått av salafisten Anis Amri.

hans-georg-maassen

Strukturen er fundamentalt endret og omfatter nå mange grupper, spredd utover hele landet. Dermed har disse islamistene blitt mye vanskeligere å overvåke.

For noen år siden var det noen få sentrale personer som dominerte dette miljøet, det var praktisk talt én enhet. Nå finnes det mange miljøer. Og alle disse menneskene må overvåkes, sier Maassen. De kommuniserer via virtuelle nettverk, for eksempel i WhatsApp-grupper:

– Dette var vi ikke klar over for et par år siden. Disse endringene har gjort sikkerhetstjenestens arbeid vanskeligere. Det holder ikke lengre å følge med på noen få individer, vi må holde oversikten over mange grupper.

Sikkerhetstjenesten har måttet tåle kritikk for at de ikke var i stand til å stoppe Anis Amri før anslaget, og at de ikke klarte å ta ham etterpå.

Maassen forsvarer sine mannskaper og sier de gjorde alt de kunne, men at de ikke hadde nok bevis for å kunne stoppe ham.

– Vi må forholde oss til rettsstatens rammer, vi må holde oss innenfor loven, understreker Maassen.

Utsagnet kan tolkes som et ønske om ny og skjerpet terror-lovgivning.

Etter Berlin-terroren innrømte Angela Merkel at «tilfellet Amri etterlater flere spørsmål» og beordret en total evaluering av hele sikkerhetsapparatet.

 

Frankfurter Allgemeine Zeitung/dpa: Maßen: Salafisten-Szene hat sich grundlegend verändert