Anis Amri. Foto skaffet til veie av Bundeskriminalamt.

 

Tysk politi og etterretning visste allerede i 2015 at Anis Amri – lastebilterroristen som den 19. desember 2016 drepte 12 mennesker og skadet 56 på julemarkedet i Berlin – var farlig. Det går frem av intervjuer og undersøkelser av tusenvis av protokoller og dokumenter som er blitt utført av Die Welt.

Til tross for overvåkning, avlytting og andre metoder, som skjedde tidligere og i et større omfang enn det som hittil har vært kunngjort, klarte ikke tyske sikkerhetsmyndigheter å forhindre blodbadet. Som i tallrike andre terrorsaker i Europa de senere årene, handlet altså også denne delvis om etterretningssvikt – men også om et forsøk på å dekke over svikten.

Senest i november 2015, tretten måneder før terrorangrepet mot julemarkedet, ble Amri satt under overvåkning.

Tiltakene var en del av den hemmelige etterforskningen av den antatte IS-terrorcellen til Abdullah Abdullah, hatpredikanten i Hildesheim som er kjent under dekknavnet Abu Walaa.

Resultatene uteble ikke:

Med en smarttelefon som ble overvåket døgnet rundt, lastet Anis Amri allerede den 14. desember 2015 ned detaljerte instruksjoner om håndgranater, blanding av eksplosiver og bombing av bygninger.

Kontaktene og ambisjonene understreket terroraspirantens alvor:

Senest den 2. februar 2016 ringte Amri med denne avlyttede mobiltelefonen til to IS-kadre på middels ledernivå i Libya og meldte seg frivillig til å begå et selvmordsangrep i Tyskland.

Sikkerhetsmyndighetene klarte også å tappe kommunikasjonen som fant sted mellom Amri og IS på WhatsApp og Telegram. På bakgrunn av funnene utarbeidet den innenlandske sikkerhetstjenesten Bundesverfassungsschutz (BfV) en spesialanalyse av Amri som var personlig undertegnet av BfV-sjef Hans-Georg Maaßen. En egen antiterroragent ble tilsatt for å jobbe eksklusivt med Amri-saken.

At Amri var farlig og hadde forbindelser til IS-krigere allerede før han kom til Italia i 2001, var kjent for tunisiske sikkerhetsmyndigheter. Hvor tidlig deres tyske kolleger fikk denne informasjonen, er ikke kjent, men italienerne overvåket ham fra mai 2015, og tyske Bundeskriminalamt (BKA) visste senest i mars 2016 – ni måneder før blodbadet i Berlin – at en fetter av Amri hadde dødd i strid for IS.

Hvordan en slik person uhindret kan skaffe seg en lastebil og meie ned flere titalls mennesker, er åpenbart et forklaringsproblem for tysk sikkerhetstjeneste. Die Welt spekulerer i om de lot ham holde på i håp om å komme på sporet av personer som de antok var farligere enn ham selv, og tar et bestemt amerikansk bombetokt i Libya til inntekt for hypotesen.

Den tyske internasjonale allmennkringkasteren Deutsche Welle siterer Bild på at Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière mener det var en «bitter feilvurdering» at man ikke forstod hvor farlig Amri var. Mager trøst for de pårørende, og lite betryggende med tanke på fremtiden.