Tyske myndigheter fikk informasjon om at Amri var en terrortrussel flere måneder før han slo til i Berlin.

Marokkanske sikkerhetsmyndigheter advarte sine tyske kollegaer to ganger om Anis Amris terrorplaner, skriver Die Welt som siterer kilder i den marokkanske regjeringen.

Marokko sendte advarslene til Bundesnachrichtendienst 19. september og 11. oktober 2016. I ettermiddag melder Deutsche Presse-Agentur (dpa) at også kriminalpolitiet (Bundeskriminalamt) umiddelbart fikk samme informasjon.

Meldingene var spesifikke, og handlet om Anis Amris intensjon og vilje til å utføre et terrorangrep.

fax-fra-marrokanske-ambassade

Fax sendt fra den marrokanske ambassaden i Berlin til Die Welt.

 

Sjefen for kriminalpolitiet (BKA) Holger Münch sier i en uttalelse at BKA mottar flere hundre tips hvert år, og at det er umulig å undersøke alle.

Det høres litt ut som en bortforklaring, all den tid «tipset» ikke kom fra hvem som helst. Marokkanske myndigheter er kjent for å ha gode etterretninger om islamister, og har flere ganger gitt europeiske myndigheter svært verdifull informasjon om islamistiske sikkerhetstrusler.

Det skal ha vært gravejournalisten Nicolas Beau som først rapporterte om advarslene på sin nettside Mondafrique.com 22. september.

Ifølge Beau hadde Amri kontakt med to IS-tilhengere i Tyskland. En av dem skal ha vært en russer som hadde blitt utvist fra Tyskland, den andre en marokkaner som hadde fått passet sitt inndratt av politiet i Berlin.

Anis Amri skal også å ha forsøkt å rekruttere folk til IS i Tunisia.

2w1986qlowc0-bild

Oppdateres

Die Welt: Marokko warnte BND vor Monaten konkret vor Anis Amri

Mondafrique: Attentat de Berlin, les Marocains avaient prévenu le BND allemand