Etter angrepet mot julemarkedet i Berlin leter tysk politi etter Anis Amri. Han oppgis å være en del av et stort islamistisk nettverk, og politiet har vurdert ham som en terrortrussel siden januar. Amri har fått avslag på søknad om asyl.

Spørsmålet er nå hvordan det kunne skje at politiet mistet ham av syne.

Senteret for terrorbeskyttelse (Gemeinsamen Terrorabwehrzentrum, GTAZ) har vurdert Amri som en potensiell terrorist i nesten ett år, skriver Suddeutche Zeitung.

Amris fikk avslag på asyl og skulle ha vært utvist fra Tyskland. Han ble imidlertid sluppet ut av deporteringssenteret (tilsvarende Trandum, red. anm.) etter én dag fordi man ikke klarte å stadfeste identiteten hans.

Tunisieren reiste fra Italia, hvor han skal ha oppholdt seg siden 2012, til Tyskland og søkte om asyl i juli 2015. I april 2016 fikk han oppholdstillatelse. Hvorfor han fikk oppholdstillatelse etter avslag på asyl er uklart. Oppholdstillatelsen fant politiet under førersetet i lastebilen.

Han har bodd i Nordrhein-Westfalen og Berlin, og antas å ha beveget seg i kretsen rundt Ahmad Abdelazziz A., bedre kjent som Abu Walaa, som ble arrestert i november.

Et hett spor leder til Nordrhein-Westfalen. Amri skal ha oppholdt seg i et asylsenter i Emmerlich nord-vest i delstaten. Han skal også ha bodd midlertidig hos en antatt jihadist i Dortmund, Boban S., som ble arrestert samtidig med Abu Walaa.

Anis Amri skal ha spurt en mann hvor han kunne få tak i et skytevåpen, denne mannen ble siden politiets kilde. Politiet skal da ha avlyttet Amris telefon. En etterforsker sa til NDR, WDR og Süddeutsche at han ikke visste hvordan Amri kunne forsvinne fra politiets radar. I desember gikk han under jorden.

Nyhetsbyrået DPA meldte tidligere at politiet planlegger en aksjon i Nordrhein-Westfalen.

anis-a-usladdet

Den etterlyste Anis Amri

 

Amri ble i august pågrepet i Friedrichshafen med forfalsket italiensk ID, men ble kort etter løslatt, skriver Süddeutsche.

Tunisieren er fra før kjent av politiet for vold, men har unndratt seg straffeforfølgelse ved å gå under jorden.

Anis Amri oppgis å være 21-23 år, alderen er usikker fordi han har flere pass.

Etterforskerne kom på sporet av ham fordi han hadde etterlatt oppholdstillatelsen sin i lastebilens kabin. Papirene ble funnet under setet.